„Turismul pentru beneficii”, disputat la Luxembourg

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 16 iunie 2013

Ministrul de interne britanic Theresa May continua sa condamne in forurile europene presupuse abuzuri comise de imigrantii din estul Europei in Regatul Unit. Ea a cerut noi masuri care sa stopeze „turismul pentru beneficii sociale” practicat in Consiliul European pentru afaceri Interne si Probleme de Justitie, desfasurat in 7 iunie la Luxembourg.

„Trebuie sa facem ceva pentru a-i bloca pe imigrantii originari din state ale Uniunii care profita de pe urma normelor europene privind libera circulatie in interiorul granitelor UE. Acestia abuzeaza de serviciile noastre publice si de sistemul de beneficii sociale”, a spus Theresa May.

Ministrul a adaugat ca problema ridicata de ea ca reprezentant al Marii Britanii a fost perceputa si de alti parteneri UE. „Mai multi ministri din statele europene au recunoscut ca abuzarea dreptului la libera circulatie a devenit o problema pentru mai multe state membre ale UE si va trebui sa colaboram pentru a gasi impreuna o solutie acoperitoare in acest sens. Rezolvarea acestei situatii ne va ajuta sa mentinem un nivel controlabil al migratiei in tarile noastre si sa ne protejam interesele nationale.”

Guvernantii de la Londra au sustinut in mod repetat pericolul abuzurilor comise de est-europeni in sistemul de beneficii sociale britanic, in contextul apropierii datei de 1 ianuarie 2014, cand vor fi eliminate toate restrictiile impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari. Ei au invocat si sustinerea autoritatilor germane fata de aceasta presupusa lupta initiata de Marea Britanie impotriva asa-zisului „turism pentru beneficii sociale” practicat de romani si bulgari.

Pozitia oficialilor de la Londra si Berlin a fost contrazisa de mai multe ori, in ultimele luni, de catre voci autorizate din interiorul forurilor europene.

„Scena politica in anumite tari, inclusiv in UK si Germania, a ajuns sa fie animata de dezbateri aprinse in legatura cu amenintarea unui «aflux» iminent. (…) Cetatenii din tarile Europei Occidentale sunt avertizati cu privire la rezultatul dezastruos al viitoarei «invazii» de romi din Romania si Bulgaria pe teritoriile lor. Ar trebui sa se intervina pentru a se pune capat acestei retorici rusinoase. A trata cetatenii bulgari si romani ca pe o calamitate este, pur si simplu, inacceptabil”, a declarat, in luna martie, maghiarul Nils Muiznieks, comisar european pentru drepturile omului.

Temerile privind abuzurile comise de romani si bulgari in UK sunt nepotrivite, a sustinut si comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, intr-un interviu sustinut la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, luna trecuta. Ea a atras atentia ca imigrantii din cele doua state est-europene in Regatul Unit nu ar mai trebui criticati doar pentru ca isi exercita aceleasi drepturi de care beneficiaza toti ceilalti cetateni UE.

„Este nedrept sa stigmatizam doua tari pe baza simplelor presupuneri ca ar putea urma o crestere a infractionalitatii sau ca se va amplifica turismul social si abuzurile in sistemul de beneficii sociale. Este pur si simplu incorect”, a afirmat transant suedeza, atunci cand a fost intrebata de romani si bulgari.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!