Turist la toate concertele în aer liber

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Timp liber pe data 29 mai 2016

uk_festival_Glastonbury

Concertele în aer liber au devenit principalul mod de distracție pentru Alexandra, o tânără româncă în vârstă de 24 de ani. Ea trăiește în această țară de mulți ani, de pe vremea adolescenței timpurii și a învățat să își trăiască tinerețea după model britanic.

 

Festival să fie!

uk_festival_Glastonbury4

„Noi suntem un grup de 6 prieteni și distracția pentru noi se definește clar prin prezența la festivalurile de muzică”, ni s-a destăinuit Alexandra, românca îndrăgostită de concertele în aer liber. Sezonul de concerte nu se termină aproape niciodată, el se întinde aproape pe parcursul întregului an. Doar iarna numărul acestora se diminuează simțitor. „Cele care sunt mai mari și mai importante au loc vara, dar evenimentele de acest gen încep din primăvară, de cum se încălzește afară, și se termină undeva toamna târziu. E foarte tare frumoasă atmosfera de acolo și foarte mulți tineri englezi sunt înnebuniți să meargă. În grupul meu suntem doar două românce, restul sunt englezi; și știu că sub nicio formă nu vor să rateze vreun festival. Strâng bani din timp, își fac planuri, vorbesc numai despre acest subiect. Asta e la modă în țara asta…”, accentuează Alexandra.

—————————————

uk_festival_Glastonbury7

„Anul trecut, în iunie, am fost la Glastonbury Festival. A fost demențial. În total adunat, în patru zile cât a durat festivalul, nu cred că am dormit 12 ore. Concerte, unul după altul, muzică. Erau amplasate corturi imense unde se desfășurau tot felul de mini-evenimente, unde puteai vedea filmulețe din anii trecuți, erau invitați artiști sau trupe. Chiar a fost tare frumos!”

Alexandra, 24 de ani

—————————————

 

Distracție fără limite

uk_festival_Glastonbury

Distracția tinerilor care gustă această formă de turism al festivalelor și concertelor începe cu mult înainte de spectacolul de pe scenă. „Drumul e cel mai amuzant. Plecăm cu toții cu rucsaci în spate, călătorim de obicei cu trenul, cu autobuze, cu ce este mai ieftin. Mergem câteodată, depinde de locație, și câte o zi întreagă. E distractiv pentru că nu ne plictisim niciodată. Ne jucăm cărți, «Învârte sticla», «Adevăr sau provocare», povestim, cântăm… e distracție totală. Odată ajunși, ne montăm imediat corturile, pentru că dormim în corturi, cu saci de dormit. Și apoi ne bucurăm de peisajul din jur. Dacă e marea aproape, facem o baie, stăm la soare, dacă e zonă de dealuri, ne plimbăm prin jur. Vin o grămadă de oameni acolo, mii de tineri, sunt căsuțe cu tot felul de tarabe cu chestii făcute manual, cu mâncare, cu jocuri. Să mergi la un festival de muzică e ca o mini-vacanță. Relaxare și distracție”, povestește Alexandra cu încântare. Iar seara „începe nebunia”, adică „multă bere și multă muzică”, ne lămurește tânăra.

„De la festival la festival vin formații destul de cunoscute în Marea Britanie care cântă aproape toate genurile de muzică, de la pop, rock și până la jazz” adaugă Alexandra, care se află în Anglia de aproape nouă ani de zile.

—————————————

uk_festival_Glastonbury1

„Asculți muzică live, formația sau artistul tău preferat e la câțiva metri de tine, dansezi, bei bere, cânți, ești cu prietenii… ce poți să îți dorești mai mult? Concertele se temină la miezul nopții, dar distracția se temină undeva dimineața. Ne ducem cu toții să dormim în corturi și când ne trezim, o luăm de la început. Și facem asta două sau trei zile. Uneori și cinci. Depinde de festival.”

Alexandra

—————————————

 

Pe bani puțini

uk_festival_Glastonbury6

Festivalurile de muzică și concertele sunt o distracție ieftină, ține să precizeze românca Alexandra, în vârstă de 24 de ani, o împătimită a acestui gen de spectacole.

„Nu cheltui foarte mulți bani în trei sau patru zile de festival și te distrezi la maximum. Bine, acum depinde de fiecare. Noi dormim în corturile noastre, deci nu plătim decât o taxă de câteva lire. Dar poți închiria de acolo cort, cu saltele, cu saci de dormit, care ajunge la 50-80 de lire pentru trei nopți. Apoi transportul, acesta este cel mai scump. Biletele de tren sunt undeva la 50 de lire, dus-întors. Poate mai ieftin dacă ești student. Apoi mâncarea este fast-food și nu e chiar atât de scumpă ca în Londra. De exemplu, un meal (care înseamnă cartofi prăjiți, un hamburger, o băutură și câteva bucățele de cașcaval pane) costă 3,50 lire. Mai sunt și alte mâncăruri: fish and chips (pește și cartofi prăjiți) care costă 4 lire, mâncare chinezească, tot felul de preparate de peste tot din lume. O caserolă ajunge la maximum 5 lire, dar nu numai că te saturi, îți rămâne și pentru mai târziu.” Cea mai mare cheltuială este… băutura. „Pe bere se duc cei mai mulți bani”, ne mai dezvăluie Alexandra.

Toate costurile unei asemenea distracții nu ajung la 100 de lire sterline/zi.

—————————————

uk_festival_Glastonbury„În general te descurci și cu 70-80 de lire, trei zile, și îți plătești și drumul în acești bani, dar mai greu așa. Cam 200-250 de lire ai nevoie, trei zile, ca să nu îți faci nicio grijă. Și să îți rămână bani să ajungi și înapoi acasă.”

Alexandra

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!