Turist român la Londra: „De la Tower Bridge la Edgware Road, peste tot am auzit românește”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 7 decembrie 2015

Londra_Tower Bridge

Marea metropolă britanică i-a oferit o experiență mai puțin așteptată unui turist din București: aceea de a cunoaște și observa, în decursul unei excursii de o săptămână, mai mulți români decât britanici. Întâmplarea a făcut ca el să întâlnească membri ai comunității de aici din Londra în cele mai diverse locații și împrejurări.

România și Marea Britanie fac un schimb cultural an de an, prin turism. Conform statisticilor, de două ori mai mulți români vizitează Regatul Unit în comparație cu britanicii care vizitează România. Aproximativ 365.000 de turiști vorbitori de limba engleză vizitează țara noastră în fiecare an. În 2014, 110.601 dintre acești turiști au fost britanici, conform aproximărilor făcute de Ministerul Turismului. Românii manifestă, însă, un interes mai puternic pentru țara lui Shakespeare: peste 200.000 dintre compatrioți au vizitat Regatul Unit anul trecut.

Metropola de pe Tamisa este principalul punct de atracție pentru turiștii români, aceasta fiind aleasă ca destinație pentru vacanță și de Silviu T., care s-a hotărât să petreacă o săptămână împreună cu prietena lui în capitala cosmopolită a Regatului Unit.

 

Români la Egware Road, români la Hyde Park

Schimbul cultural la care se aștepta el de la o țară străină a luat o altă turnură, dat fiind că în timpul excursiei, turistul a vorbit atât română, cât și engleză. „Am ajuns aici cu planul de a vizita cele mai renumite locații, e prima oară când văd Londra, așa că voiam să văd cât mai mult posibil în timp scurt. Am stat la un hotel în Regent’s Park și am ales să vizităm atracțiile din centrul Londrei. Eram foarte curios cum va fi experiența britanică”, ne spune Silviu, care de cum a ajuns, a auzit românește. „Cum ne-am dat jos din autobuzul cu care veneam de la aeroport, am auzit două fete vorbind o românească cu accent puternic de Ardeal. Am crezut că a fost o întâmplare deosebită să aud limba mea, în stația Egware Road.” Silviu nu știa în momentul acela cu ce avea Londra să îl uimească.

„Printre primele locuri unde am mers a fost Hyde Park, și exact aproape de intrarea pe unde veneam noi pe cine vedem: niște «cunoscuți», ca să zic așa… o trupă de alba-neagra, în acțiune. Erau turiști de alte nații care puneau bani, îi credeau pe «artizanii» care luau de pe ei zeci de lire. Dacă în România îi vedem parcă mai rar, acum m-am gândit că aici au venit mare parte din ei, că doar e profitul înzecit. Speram într-un fel ca aici să nu fi ajuns… după ce am văzut același scenariu când am fost la Paris”, ne descrie Silviu.

 

trimiteri-sus-4

Comentariul unui britanic despre românii din UK şi de acasă

Angajații companiilor londoneze „fac coadă” la „Romanian Shop”

Ce spune o britanică despre românii din România

ÎN UK ȚÂNȚARI, ÎN ROMÂNIA BONDARI

trimiteri-jos-4

 

Bilete la muzeu și sfaturi la supermarket

Turistul a mai explorat Londra doar pentru a descoperi că metropola – casă atât de multor naționalități – are o parte românească mai vie decât știa el, de pe internet, de la televizor. „A doua zi ne-am dus la muzeu, la Tate Modern. Acolo am vrut să intrăm și la una din expozițiile mai mici, unde aveau o taxă de 17 lire. Deja când auzisem prețul ăsta nu prea mai voiam să intrăm, și vorbeam cu prietena mea dacă să mai mergem sau nu. O asistentă de acolo ne-a auzit și a venit la noi și ne-a spus în românește că dacă vrem, ne poate oferi intrarea că ea are niște vouchere, că lucrează acolo. Noi eram uimiți, șocați, până să ne revenim, femeia ne explica cum să le folosim, erau valabile pentru două expoziții, la alegere. Ne-a cerut să o așteptăm cinci minute, să le ia de la birou”, își amintește bucureșteanul.

Surpriza plăcută de la muzeu a creat o amintire puternică în mintea lui Silviu T., care în scurta ședere la Londra a mai auzit încă de câteva ori românește. „Eram într-un supermarket aproape de Tower Bridge, eu și prietena mea ne hotăram ce sticlă de vin să luăm. Din spate, o voce se apropie și ne spune: «Luați Chardonnay-ul, încercați cel de la Blossom Hill.» Deja nu ne mai putea uimi nimic. Am urmat sfatul, fără ezitare, și am intrat în vorbă cu românul”, ne mai spune Silviu T.

A trecut o singură zi la Londra în care turistul nu s-a întâlnit cu vreun compatriot. În ziua plecării, el a văzut din nou expresia prezenței românești la Londra. „Pe drumul de plecare, ca o încununare la toate celelalte întâlniri surpriză, am mai fost tratați cu un comentariu specific românesc… tipul ăsta de comentariu l-am auzit în București de nenumărate ori. Eram în metrou pe Circle Line și nu ne-am dat seama că eram în stația la care trebuia să coborâm decât după ce oamenii au început să intre deja în vagon. Am sărit repede să coborâm, moment în care aud o domnișoară spunând alteia: «Ia uite și la amețiții ăștia, nu știu unde să coboare.» Nu am putut decât să râd, metroul deja pornise cu românce cu tot, nu mai înțelegeam, am și întrebat-o pe prietena mea când ne urcam în avionul de întoarcere: Măi, noi sigur am fost la Londra?

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!