Turist și-atât!

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Timp liber pe data 29 septembrie 2014

Londra_romanca la St Paul

Pentru a treia oară în Londra, dar cu siguranţă nu şi pentru ultima dată! Aşa vorbeşte, despre capitala Marii Britanii, o tânără româncă de 29 de ani din Bucureşti, care a văzut aproape toate capitalele mari şi frumoase ale Europei, dar şi câteva locuri spectaculoase din Africa şi Asia. S-a simţit bine peste tot în lume, s-ar întoarce în multe dintre regiunile vizitate… şi mâine, însă niciun oraş nu i-a creat dependenţa pe care o simte faţă de Londra.

„Este un oraş în care nu obosesc, de care nu mă satur, care nu mă încarcă negativ, unde mereu descopăr ceva nou, tocmai de aceea am revenit şi a treia oară. Pur şi simplu, îmi place”, ne spune Lavinia, o tânără pasionată de călătorii. Iubeşte România şi de două ori pe an evadează din aglomeratul Bucureşti în diferite sătucuri ale ţării noastre. Şi neapărat, tot de două ori pe an, trece graniţa…

 

Diaspora Românească: Călătoreşti destul de mult. Îşi mai poate permite un român să meargă în vacanţa dorită?

Lavinia: Am câţiva prieteni în Bucureşti la fel de nebuni ca şi mine după călătorii. De multe ori când ne întâlnim cu toţii, facem glume că nu avem nevoie de haine sau de mâncare şi că muncim doar pentru a plănui următoarea „ieşire”, adică vacanţă. Împreună cu ei am reuşit să pun piciorul cam peste tot pe unde mi-am dorit. Şi vreau să subliniez faptul că suntem oameni cu locuri de muncă normale, că nu avem mii de euro în bănci şi că nu plecăm în vacanţe cu sutele de euro după noi. Şi ca să vă faceţi o idee, eu am mic salon de cosmetică, o prietenă lucrează în presă, un alt prieten munceşte la o agenţie imobiliară, mai este un cuplu care lucrează pentru o companie de publicitate germană. Toţi stăm cu chirie, toţi avem de plătit facturi, toţi avem greutăţi. În zilele noastre, există atât de multe oferte, atât de multe agenţii de turism, internetul este plin de bilete şi sejururi la preţuri promoţionale încât, după părerea mea, oricine trebuie şi merită să meargă să se relaxeze. Ştiu că orice agenţie şi orice companie care oferă vacanţe are şi modalitatea de a oferi clienţilor şansa de a-şi plăti în rate acea călătorie. Plăteşti un avans, pentru rezervare, şi apoi în fiecare lună se achită câte o parte. Mi se pare cea mai bună metodă pentru cei care vor să vadă lumea.

 

D.R.: Voi cum reuşiţi să călătoriţi acolo unde vă doriţi?

L.: Poate că noi avem şi avantajul că una dintre fetele cu care călătorim are o agenţie de turism. Alegem împreună destinaţia, dar ea se ocupă de tot ce implică plecarea noastră. Marele avantaj este că ne putem plăti vacanţa în rate. Anul acesta am fost în februarie în Italia şi în august în Japonia. Încă mai am de achitat 150 de euro pentru vacanţa din Japonia. Nu se întâmplă de fiecare dată aşa, pentru că de cele mai multe ori luăm pachete sau plătim pe grup sau cumpărăm oferte Last Minute care sunt destul de bune, ca preţ.

————————————–

„În ultimii şase ani, am văzut multe locuri frumoase. Am început cu Bulgaria, ca mulţi români, apoi am văzut Europa, dar nu în totalitate, iar în ultimii doi ani de zile, am ajuns în Africa, la Cape Town, şi în Asia. Am văzut Beijing, Tokyo, New Delhi şi Bangkok. Multe dintre călătorii cumpărate în rate.”

Lavinia, 29 de ani

————————————–

 

D.R.: Când ai vizitat prima dată Londra şi ce ţi-a plăcut atunci cel mai mult?

L.: Londra am descoperit-o pentru prima dată în 2012, atunci când se desfăşurau Jocurile Olimpice. M-am simţit bine din prima secundă în care am coborât din avion. Veneam de la 35 de grade, câte se înregistrau în Bucureşti, iar aici erau doar 20 şi ceva. Deci, mult mai răcoare. Apoi, totul a decurs rapid în aeroport, controlul paşapoartelor, bagajele. Nu a fost nevoie să aşteptăm (de exemplu, în Italia, am aşteptat o dată două ore). La fel de rapid s-au desfăşurat aceste proceduri şi în următoarele două dăţi când am venit în Londra. Am călătorit cu metroul până în zona unde aveam închiriat apartamentul în care am stat şi am fost surprinsă de multiculturalitatea de aici. Cineva vorbea engleză lângă mine, în stânga mea se auzea spaniolă, în dreapta germană şi tot aşa. Lucrul acesta nu te face să te simţi „prea străin”. Dacă ai şi experienţa altor capitale, atunci inevitabil începi să compari. Iar în Londra totul este elegant, de la transport până la clădiri şi oameni. Mi-a plăcut diversitatea aceasta atât de mult pentru că mie personal mi-a transmis o stare de apropiere, de prietenie faţă de cei din jur. Am fost în Turcia, în Grecia, în Italia, în Spania, în Franţa, în Olanda, în Belgia, în Germania şi Austria, dar nicăieri nu am simţit doza aceasta mare de complexitate şi cosmopolit. Am stat atunci doar cinci zile, timp în care am reuşit să vedem cele mai importante puncte turistice din centrul Londrei, British Museum, muzeele din Kensington, arena O2, Hyde Park, Parcul Olimpic, am mers la shopping pe Oxford Street, unde am realizat că nu ai nevoie de sute de lire ca să-ţi poţi cumpăra foarte multe haine. Am venit cu un geamantan, dar am plecat cu două. Atât de multe lucruri mi-am luat.

————————————–

„Îmi aduc aminte că eram într-o grabă continuă pentru că îmi doream să ajung peste tot şi timpul era prea scurt. M-am oprit împreună cu prietenii mei la un pub din Covent Garden şi atunci a fost momentul în care am decis să ne liniştim, să nu mai alergăm ca nebunii şi să… mai venim încă o dată. Londra îţi creează o dependenţă.”

Lavinia, 29 de ani

————————————–

 

D.R.: Dar a doua oară? Ce te-a impresionat?

L.: A doua oară am venit în primăvara anului trecut. Am prins câteva zile ploioase, dar asta nu ne-a împiedicat să ne schimbăm traseul prin Londra. Am văzut atunci Parcul Greenwich, muzeele din Greenwich, meridianul, dar şi locurile din jur. Nicăieri în Europa nu am văzut atât de mult verde. Totul este de un verde puternic. Portobello Road mi-a plăcut mult, iar Canary Wharf m-a impresionat. Caii din Londra m-au impresionat enorm. Îmi place acest oraş pentru că îți oferă tot ceea ce îţi doreşti.

————————————–

„A doua oară am realizat, şi chiar râdeam pe tema aceasta… faptul că în Londra nu am stat niciodată la coadă. Ştiu că multe dintre muzee sunt gratuite, dar chiar şi în locurile unde am plătit bilet, cum ar fi London Eye sau Westminster Abbey sau London Bridge Museum, nu am stat la coadă. În alte ţări din Europa… am pierdut şi câte patru ore la cozi. De exemplu, la Paris şi la Vatican…”

Lavinia, 29 de ani

————————————–

 

D.R.: Ce te aduce pentru a treia oară în Londra?

L.: În primul rând, plăcerea de a descoperi şi alte locuri din acest oraş, dar şi bucuria de a revedea locurile în care am mai fost. Cred că Londra e diferită de la anotimp la anotimp şi asta nu te plictiseşte. Apoi faptul că am cumpărat acest sejur de patru nopţi, cu cazare, zbor inclus şi mic dejun cu doar 145 de euro. Şi ca să fiu sinceră, de fiecare dată, o zi mi-am rezervat-o shopping-ului. Am găsit aici haine de calitate la preţuri foarte bune. Cred că şi acesta este un motiv pentru care venim în Londra atât de des.

 

D.R.: Va mai exista şi o dată următoare?

L.: Cu siguranţă. Poate chiar mai repede decât mi-aş fi dorit. Vrem să ne reîntoarcem în decembrie sau la începutul lunii ianuarie, când oraşul va fi împodobit de iarnă. Am înţeles că în perioada sărbătorilor de iarnă, Londra este fabuloasă.

 

D.R.: Cum ţi s-au părut românii de aici… dacă i-ai întâlnit?

L.: Destul de rar am auzit vorbindu-se româneşte în jurul meu. Nu am văzut romi absolut deloc, nici măcar la cerşit. Faţă de alte capitale unde aproape nu ai loc de ei, la intrarea în muzee sau obiective turistice, în Londra chiar nu am întâlnit. Am văzut câţiva români, de fapt mai întâi i-am auzit în mijloacele de transport în comun şi toţi se întorceau de la muncă. Mi-am dat seama după hainele pe care le purtau, unii chiar şi povesteau despre ziua pe care au avut-o. E mult mai civilizat aici.

 

D.R.: Te-ai gândit vreo clipă cum ar fi să locuieşti în Londra?

L.: M-am gândit la un moment dat… cum ar fi, dar nu cred că este locul unde aş vrea să trăiesc mereu. Îmi place, mă simt bine, iubesc multe locuri de aici, sunt tristă când plec, dar doar atât. Îmi place Londra ca turist. Nu cred că vreodată m-aş muta aici. Şi asta pentru că mi-ar plăcea tare mult să trăiesc undeva la ţară, într-un loc rustic. Deci, Londra nu are cum să fie pe listă. Dar poate fi Anglia, asta dacă în viitor vom ajunge şi în afara acestei metropole atât de încărcată de complexitate.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!