Turiștii medicali i-ar putea readuce în țară pe doctori

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 noiembrie 2014

Turismul medical aduce României venituri în valoare de 250 milioane de dolari anual, iar numărul străinilor care vin să se trateze în România s-ar putea dubla anul viitor, la 500.000. Creşterea acestui sector oferă posibilitatea medicilor români de a întoarce în ţară.

Cei mai mulţi turişti care vizitează România în scop medical vin din Germania, Italia, Israel şi Marea Britanie, iar numărul acestora poate ajunge la 500.000, „dacă vor fi realizate lucrările de infrastructură planificate”, potrivit directorului Seytour România, Andrei Nacea, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria, unele dintre cele mai afectate ţări europene în urma crizei economice, investesc în clinici private care să atragă vest-europenii şi americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastică, notează Bloomberg.

 

Prețuri scăzute

Străinii aleg serviciile medicale din ţările est-europene pentru preţurile mai scăzute în comparaţie cu ţările de origine, precum şi pentru faptul că asigurările naţionale nu acoperă unele servicii, precum chirurgia plastică.

„Am prieteni italieni care îşi tratează dinţii sau îşi fac tomografii în România, pentru că este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune”, a declarat Otilia Florescu, o asistentă medicală care lucrează în Italia de şapte ani.

Ea ia în considerare posibilitatea de a se întoarce în România, pentru a lucra într-o clinică privată.

„Un sector privat dezvoltat, care oferă o remunerare adecvată, ar putea împiedica plecarea doctorilor, care înseamnă o problemă mare şi generalizată în centrul şi estul Europei. Pierderile din sectorul sănătăţii publice ar putea fi minimizate, dacă medicii ar rămâne în ţară, ceea ce ar ajuta, de asemenea, şi economia”, a declarat Dan Bucşa, economist al UniCredit Bank din Londra.

În acelaşi sens argumentează şi Zeljko Popadic, un doctor croat care deţine o clinică privată. Acesta susţine că dezvoltarea turismului medical „ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor către alte ţări din UE”. Aproximativ 40% dintre pacienţii care se tratează la clinica lui Popadic sunt străini, aceştia generând 80% din veniturile totale ale instituţiei medicale.

De la integrarea în Uniunea Europeană, în 2007, aproximativ 25.000 de doctori şi 15.000 de asistente au plecat din România în ţări precum Germania, Franţa, Spania şi Italia, potrivit Ministerului Sănătăţii. Aceştia beneficiază de regulile UE, care permit libera mişcare a forţei de muncă, inclusiv în condiţiile în care respectiva ţară are probleme în a înlocui personalul medical care pleacă în străinătate.

În România, peste 70% din personalul medical lucrează în sistemul public de sănătate. România are un număr scăzut de medici prin comparaţie cu ţările din regiune, respectiv 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ungaria, de exemplu, are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori, iar Croaţia 26 de doctori la 10.000 de locuitori.

Salariul mediu al unui doctor experimentat care lucrează în România este de 20.000 de dolari pe an, în timp ce în Germania acesta se ridică la 82.000 de dolari, iar în Marea Britanie la 120.000 de dolari, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ajustate la costul vieţii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!