România: TVA ar putea fi redusă la 19% până la 1 ianuarie 2016

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2015

Eugen Teodorovici1Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici. Anunțul a fost făcut după ce Comisia de Buget a Camerei Deputaților a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor.

„Așa cum s-a aprobat astăzi (luni – n.r.) în Comisia de Buget a Camerei Deputaților, un lucru foarte plăcut, Comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod Fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în Comisie că analizăm la Ministerul de Finanțe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susține și de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016”, a spus ministrul Teodorovici, citat de Mediafax.

El a arătat că sunt „șanse foarte mari” ca acest lucru să se întâmple și că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA. „Sunt șanse foarte mari (de scădere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2016 –n.r.), există o șansă de peste 50%”, a spus Teodorovici.

„Deci, un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil și se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică și la creștere economică”, a adăugat ministrul finanțelor, vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA.

El a mai afirmat că doar i-a informat pe cei de la FMI, BM și CE în legătură cu acest lucru și urmează să aibă discuții cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale.

Ministrul Teodorovici a mai spus că din Codul Fiscal „este eliminată acciza de 7 eurocenți pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel și taxa pe stâlp și celelalte astfel de taxe”.

În legătură cu CAS la angajator și angajați, măsurile sunt prevăzute în Codul Fiscal pentru perioada de 2017-2018, Teodorovici arătând că „unele dintre măsuri au fost amânate, pentru o abordare prudentă, pas cu pas, pe măsură ce economia permite ca astfel de măsuri să fie introduse pentru a avea și siguranța că pot fi aplicate”. „Este foarte periculos să aplici măsuri pe care nu le poți după aceea susține și să fi nevoit să revii asupra lor”, a spus ministrul.

 

Comisia Europeană, reticentă

Comisia Europeană este reticentă în legătură cu planul Guvernului României de reducere a cotei TVA, cerând efectuarea unui studiu asupra efectelor și avertizând că măsura riscă să afecteze sustenabilitatea situației fiscale.

„Comisia Europeană urmărește îndeaproape cele mai noi evoluții privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%”, a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creșterii economice și investițiilor, potrivit Mediafax.

„Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privința finanțelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esențiale și poate avea un impact negativ asupra sustenabilității situației fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menținut, iar noi am recomanda precauție, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel”, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!