TVA de 5%, extinsă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2015

Comisia de Buget din Camera Deputaților a votat introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru manuale școlare, ziare și reviste, cărți, acces în muzee, grădini zoologice, evenimente sportive, cinematografe, precum și la livrarea unor case, pentru care Guvernul a propus TVA de 9%.

TVA va fi redusă la 5%, conform deciziei comisiei de specialitate din Camera Deputaților, și pentru accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, târguri, expoziții și evenimente culturale, se arată într-un comunicat transmis de către deputații PNL Andreea Paul și Vasile Horga, membri ai Comisiei, potrivit Mediafax.

O taxă pe valoarea adăugată de 5% va fi aplicată și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, pentru livrarea acestor imobile prevedea un prag de 380.000 lei.

Conform comunicatului, cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 metri pătrați. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!