TVA la apă, redusă la 9% din 2016

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 octombrie 2015

Guvernul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonanță de urgență, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la apă la 9%, impozitul pe dividende la 5%, dar va majora în același timp plafoanele microîntreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Astfel, TVA la apă va fi redusă de la începutul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât și industrial, măsura având un impact de 250 milioane de lei, potrivit ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

El estimează că, în urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va crește, iar prețurile multor produse și servicii în economie vor scădea.

Totodată, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicându-se pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an.

Microîntreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, în funcție de numărul de angajați.

Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajați, dar scade la 2% dacă firma are un salariat și la 1% dacă angajează două persoane. Facilitatea fiscală este aplicată pentru angajați cu normă întreagă sau cu fracție de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariații trebuie păstrați pentru o anumită perioadă, fără discontinuități.

De asemenea, Executivul va scuti unitățile de învățământ universitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învățământul preuniversitar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!