TVA, redus la alimente. Urmează ieftinirile

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 aprilie 2015

supermarket54

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică.

El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, potrivit Mediafax.

„Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică”, a spus Ponta.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, după ce în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut.

Reducerea TVA la alimente la 9% va duce la scăderea preţurilor, relansarea consumului şi la colectarea mai bună la buget, a declarat, pentru Mediafax, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, care va începe consultări cu industria, pentru a se asigura că măsura va produce efectele dorite.

Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, a afirmat la rândul său că mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%.

„Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%”, a spus Minea, citat de Mediafax.

El a precizat că se va ieftini atât mâncarea din pieţe şi magazine, cât şi cea din restaurante. În plus, susţine Minea, va scădea şi evaziunea fiscală în domeniu. „Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii”, a afirmat el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!