TVA, redusă în etape

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2015

Plenul Senatului a adoptat, marți, proiectul legii Codului Fiscal, reexaminat la solicitarea președintelui, acceptând amendamentele convenite de liderii politici. Printre acestea: reducerea etapizată a TVA – la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul a fost aprobat cu 131 de voturi „pentru”, o abținere și patru voturi „împotrivă”, urmând să ajungă pentru dezbatere la Camera Deputaților și, ulterior, la președinte pentru promulgare. Comisia de buget a Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, amendamentele la Codul Fiscal convenite la reuniunea de săptămâna trecută a liderilor partidelor politice.

Astfel, pe lângă reducerea etapizată a TVA, proiectul prevede reducerea accizei la carburanți, cu amânarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum și eliminarea impozitului pe construcții de la 1 ianuarie 2017, cu o excepție solicitată de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, referitoare la construcțiile speciale din agricultură, acesta urmând să fie eliminat de la 1 ianuarie 2016.

Au fost votate, de asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu amânarea termenului până la 1 ianuarie 2017, precum și plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu amânarea termenului până la 1 ianuarie 2017.

Liderii partidelor parlamentare au avut, săptămâna trecută, discuții privind proiectul Codului Fiscal, a cărui reexaminare în Parlament a fost cerută de președinte.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!