TVA redusă la apă și cărți

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 1 mai 2015

carti1_1Guvernul va susține, în Parlament, la ordonanța de urgență privind reducerea TVA la alimente, un amendament pentru reducerea la 9% și a taxei pe valoarea adăugată la apa destinată consumului casnic. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Ordonanța, deja aprobată de Guvern, prevede că, începând cu luna iunie, TVA la produsele alimentare și băuturile non-alcoolice va scădea de la 24% la 9%.

Ponta a precizat că, la dezbaterile parlamentare privind această ordonanță, va fi susținut un amendament prin care TVA să scadă la 9% și la apa destinată consumului casnic. Impactul bugetar al măsurii este estimat la sub 100 milioane de euro anual.

În același timp, Guvernul va verifica, împreună cu Consiliul Concurenței, din luna iunie, dacă reducerea TVA la produse alimentare se reflectă și în prețul la raft și va folosi toate pârghiile legale pentru a combate eventuale nereguli, a mai declarat premierul Victor Ponta.

 

Cărți mai ieftine

Pe de altă parte, și taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru cărți va fi redusă – de la 9% la 5%, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Anunțul a fost făcut de ministrul culturii, Ionuț Vulpescu, care va depune în acest sens, la Camera Deputaților, un amendament la noul Cod Fiscal.

Astfel, potrivit unui comunicat remis Mediafax, în urma unor discuții cu premierul Victor Ponta și ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, pe de o parte, și ministrul culturii, Ionuț Vulpescu, de cealaltă parte, s-a stabilit ca TVA la cărți să fie redusă la 5%.

România devine astfel una dintre țările cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată pe acest segment din Europa.

Măsura scăderii TVA de la 9% la 5% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal, care prevede, printre altele, reducerea TVA generală la 20%, dar și alte măsuri de relaxare fiscală.

Reducerea TVA la carte nu constituie o pierdere palpabilă pentru buget și ajută, totodată, editurile să susțină un preț de vânzare accesibil, se arată în comunicatul citat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!