TVA, redusă la turism

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 decembrie 2014

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o măsură cu un impact bugetar redus, dar care rezolvă o problemă de competitivitate, a anunţat premierul Victor Ponta, după discuţia avută cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene.

El a precizat că impactul bugetar aferent este de 100 milioane lei, fiind luat în calcul în proiectul de buget pentru anul viitor.

Ulterior, ministrul delegat pentru IMM şi turism, Florin Jianu, a declarat pentru Mediafax că toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel.

După anunțul Guvernului, hotelierii au transmis că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti.

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, consideră că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte ţări din zonă, unde TVA este sub 24%.

 

Bugetul, aproape gata

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că s-a ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015, iar vineri va fi aprobat şi trimis către Parlament. Guvernul a ajuns la o înțelegere cu FMI şi CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE, a anunţat șeful Executivului.

„Practic, vom avea un buget în sumă totală de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de către partenerii noştri internaţionali estimarea unei creşteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB. Pentru proiecte cofinanţate, europene, sunt prevăzute, fiind vorba despre două exerciţii bugetare care se suprapun, 2007-2013 şi 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat şi 9 miliarde pentru autorităţi locale”, a spus Ponta, la finalul discuţiei avute, marţi, cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE).

„Nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015. Toate măsurile deja în vigoare sunt incluse în buget. În 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016, către profesori şi alte categorii de angajaţi ai statului”, a mai afirmat premierul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!