UCAS. Ghid pentru părinţi

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 9 martie 2015

uk_UCAS

Universitatea şi, implicit, plecarea de acasă, reprezintă primul pas pe care copilul tău îl face în drumul său spre propria independenţă. Este totodată un pas usturător la buzunar, astfel că este important ca alegerea subiectului de studiat şi a universităţii să nu fie hazardată. În rândurile următoare vei afla cum funcţionează sistemul UCAS şi cum îţi poţi asista copilul, ca să treacă cu succes prin acest proces.

 

Numele

UCAS este acronimul de la The Universities and Colleges Admissions Service (Serviciul de Admiteri al Universităţilor şi Colegiilor).

 

Ce reprezintă?

UCAS este un sistem online care procesează aplicaţiile pentru locurile la universităţi şi colegii în Marea Britanie. Are o bază de date care conţine toate cursurile, fiecare cu cerinţele proprii de acceptare şi, de asemenea, cu ce altceva caută universităţile de la candidaţi – informaţie utilă ce poate fi folosită la scrisoarea de intenţie pe care va trebui s-o completeze copilul tău, scrisoare în care trebuie să convingă universitatea să-i ofere un loc.

 

De urmărit zilele deschise

Site-ul listează toate zilele deschise ale universităţilor. Ross Sanger, reprezentant al UCAS, explică: „Zilele deschise îţi dau ocazia să simţi atmosfera universităţii, lucru care nu poate fi obţinut prin studiul unei simple broşuri, plus că se poate discuta cu studenţii deja existenţi. Cred că este important să meargă şi părinţii la aceste zile deschise, mai ales că este vorba de o decizie importantă şi ajută la punerea în balanţă a opţiunilor, înainte de a se trece la alegerea efectivă.”

 

Eşti confuz?

Ajutor şi sfaturi pentru candidaţi şi pentru părinţii lor este la îndemână prin intermediul helpline-ului telefonic, dar şi prin conturile sale de pe twitter şi facebook. Intraţi pe ucas.com pentru mai multe detalii. Sanger intervine: „Dacă cineva este îngrijorat de o chestiune, cel mai bine este să dea un telefon, dar dacă este o întrebare mai generală, pe conturile de twitter şi pe facebook va primi cu siguranţă răspunsuri rapide.

 

Ce se întâmplă după ce copilul meu îşi depune aplicaţia?

După ce se depune aplicaţia, progresul acesteia poate fi verificat, online, prin sistemul Track – locul în care universităţile fac ofertele candidaţilor şi unde aplicanţii pot răspunde universităţilor.

 

Ce să mă fac? Copilul meu nu a primit nici o ofertă!

Dacă nu există oferte pentru copilul tău până la termenul limită din ianuarie, se poate folosi serviciul Extra (deschis în perioada februarie – iulie) pentru a aplica la un alt curs. Dacă trece şi luna iulie şi, în continuare, nu s-a obţinut vreo ofertă, atunci candidatul se poate înregistra în procesul de „Clearing”.

Cursurile cu locuri vacante sunt listate pe pagina de Clearing a UCAS-ului şi copilul tău ar trebui să contacteze universitatea în mod direct pentru a vedea dacă aceasta este dispusă să-i ofere un loc. Orice aplicaţie de Clearing va fi procesată în sistemul Track şi reprezintă ultima şansă a copilului tău de a găsi un loc universitar pentru următorul an academic.

Christina Gee, managerul de recrutări al Universităţii Hertfordshire, este de părere că, dacă copilul tău nu a obţinut nici o ofertă de la vreo facultate, el totuşi nu ar trebui să dispere: „Sunt şi alte variante de lucru pentru a-ţi atinge scopul. O variantă ar fi înscrierea la un <Foundation degree> (echivalent cu studiul primilor doi ani dintr-un curs universitar normal, de tip Honours), spre exemplu.”

 

Scrisoarea de intenţie câştigătoare

Copilul tău va trebui să redacteze o scrisoare de intenţie atunci când aplică pentru un loc la universitate. Au la dispoziţie 4,000 de caractere în care să explice care sunt motivaţiile din spatele alegerilor făcute în viaţă până la acel moment şi ce intenţionează să facă mai târziu. Atenţie mărită aici, că greşelile costă. Fă o greşeală şi rezultatul poate fi o altă traiectorie în viaţă pentru copilul tău decât cea intenţionată.

În această situaţie se află mai bine de 650.000 de candidaţi anual la posturi universitare care trebuie să redacteze fiecare câte o scrisoare de intenţie. Pe lângă rezultatele academice şi referinţele, scrisorile de intenţie sunt cruciale în stabilirea verdictului de către universităţi.

 

Mami? Tati? Ajutaţi-mă astăzi şi de mâine mă voi descurca singur!

Claire Kurk, a cărei fiică, Lucy Fletcher, a trecut prin tot acest proces de două ori pentru că a decis să schimbe cursul şi universitatea, îşi aminteşte foarte limpede presiunea la care au fost supuşi. „A fost foarte stresant”, a spus Kurk, un manager în finanţe din zona Hereford. „Eu nu am fost la universitate. Nu a trebuit să scriu o scrisoare de intenţie, astfel că nu am ştiut ce să fac.”

Dar există şi mult sprijin în direcţia aceasta. Pe lângă informaţia care se regăseşte pe site-ul UCAS-lui, multe universităţi şi-au făcut ghiduri proprii pentru obţinerea unui loc universitar.

Profesorul Martin Coyle, tutore pe selecţia aplicanţilor la Universitatea Cardiff, spune că este important să nu te descurajezi. „Mie îmi place să văd un scris cursiv, însoţit de exemple clare. În nici un caz n-aş vrea ca scrisoarea de intenţie să conţină citate îndoielnice sau umor. Eu caut candidaţi care sunt serioşi şi oneşti cu privire la ceea ce au făcut, ceea ce fac acum şi urmează să facă pe viitor.”

Matthew Price, directorul anului 13 la Şcoala de gramatică St Olave din Kent, este de părere că ar trebui ca aplicanţii să se apuce de scrisoarea de intenţie încă din vara precedentă aplicării pentru un post la universitate şi să se asigure că transmit un mesaj corect cu privire la interesele şi personalitatea lor. “Dacă eşti cu adevărat entuziasmat de un subiect anume, atunci acest lucru se va vedea,” adaugă acesta.

Odată ce ideile sunt trecute pe hârtie, părinţii pot interveni cu uşurinţă şi ajusta conţinutul. Studentă actualmente la drept, la universitatea din Britsol, Lucy Fletcher a beneficiat de ajutorul mamei la realizarea scrisoarei de intenţie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!