Ucraina arde iar. NATO pregătită să acționeze

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 aprilie 2014

ucraina_proteste4_1

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iatseniuk, spune că în estul țării se pun la punct fazele unui plan al Rusiei de realizare a unei alte incursiuni militare. Pe de altă parte, Evgheni Sevciuk, liderul de la Tiraspol, a cerut conducerii Republicii Moldova recunoașterea independenței regiunii separatiste Transnistria.

În timp ce UE, SUA și Rusia urmează să discute, în următoarele 10 zile, situația din Ucraina, președintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO ar trebui să mobilizeze trupe în Ucraina, dacă Rusia invadează estul țării.

Arseni Iatseniuk, premierul interimar al Ucrainei, a declarat că în estul țării se pun la punct fazele unui plan al Rusiei de realizare a unei alte incursiuni militare. „Aș vrea să mă adresez, în primul rând și cel mai important, tuturor locuitorilor din regiunile de est ale Ucrainei. Toți înțelegem că ce se întâmplă acolo este un plan împotriva Ucrainei, împotriva Donețk-ului, împotriva Luhansk-ului și împotriva Harkov-ului, un plan care să destabilizeze situația, un plan care să permită trupelor străine să treacă granița și să ocupe teritoriul țării. Nu vom permite asta”, a declarat Iatseniuk, la începutul unei ședințe a guvernului ucrainean de luni, potrivit Interfax.

Premierul ucrainean a mai spus că e încrezător că locuitorii acestor regiuni vor să trăiască într-o țară unită, în condițiile în care, sâmbătă și duminică, demonstranții pro-ruși au luat cu asalt și au ocupat clădiri guvernamentale din orașele Harkov, Donețk și Luhansk, pe care au arborat ulterior steaguri rusești.

Pe de altă parte, Evgheni Sevciuk, liderul de la Tiraspol, a cerut conducerii Republicii Moldova recunoașterea independenței regiunii separatiste Transnistria. „Conducerea Republicii Moldova și comunitatea internațională trebuie să ia decizia de a recunoaște independența Transnistriei și, în acest fel, fiecare va avea posibilitatea să meargă pe drumul său, Moldova – în UE, NATO, România sau unde vrea ea, iar noi vom merge pe calea noastră. O altfel de soluție nu va contribui la soluționarea diferendului transnistrean”, a declarat Evgheni Sevciuc, potrivit Abcnews.md.

Liderul de la Tiraspol a adăugat că Transnistria continuă să meargă „pe calea aleasă de popor la referendumul din 2006”, aceea a independenței și a alipirii la Federația Rusă. Regiunea care se întinde ca o fâșie între râul Nistru și granița Moldovei cu Ucraina, Transnistria are autonomie în interiorul R. Moldova și un statut juridic special. Aceasta a aparținut, înainte de a intra în componența Imperiului Rus, Lituaniei și Poloniei. Transnistria a devenit autonomă în interiorul republicii sovietice autonome Moldova în 1924. 

SUA și UE, discuții cu Rusia

UE, SUA și Rusia urmează să discute, în următoarele 10 zile, situația din Ucraina, între europeni apărând noi divergențe cu privire la felul în care trebuie abordată criza ucraineană. Secretarul american de stat, John Kerry, a vorbit telefonic cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a conveni asupra consultărilor, scrie EU Observer. Kerry i-a spus lui Lavrov că eforturile Rusiei de a destabiliza Ucraina vor produce costuri pentru Rusia. UE, SUA și Rusia vor discuta pe marginea evoluțiilor din Ucraina, cu scopul de a dezamorsa criza.

„Dorința SUA de a purta discuții cu Rusia capătă corespondent și în UE, unde țările membre susțin totuși că vor impune sancțiuni economice dureroase, dacă Federația Rusă atacă Ucraina continentală. Cu toate acestea, Serviciul European de Acțiune Externă mai are de lucru la întocmirea unor planuri de acțiune și evaluarea impactului sancțiunilor, și nu există un orizont de timp în care s-ar putea încheia aceste operațiuni”, scrie Ziare.com.

Mai mult, se constată noi diviziuni în rândul statelor membre. „La reuniunea de tip Gymnich de la Atena, unii miniștri spuneau că UE ar trebui să-și asume o parte a vinei pentru criză, că summit-ul de la Vilnius a fost prost pregătit, că politica Parteneriatului Estic a fost prost gândită – e o poziție confortabilă ce ne duce spre introspecție, nu opoziție viguroasă la Rusia”, a detaliat un diplomat.

În această linie se înscriu Franța, Germania și statele din sud – Cipru, Grecia, Italia, Portugalia și Spania. S-ar adăuga la această schimbare de opinie și „lobby-ul rusesc” de la Bruxelles, a explicat un alt diplomat. „Există un bloc de politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști, intelectuali, prietenoși cu Rusia, pe care țara i-a cultivat ani de zile și care acum se mobilizează în numele său”, a arătat acesta.

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că „a ordonat și a plătit pentru un nou val de revolte separatiste în estul țării”. Noul val de revolte survine la câteva săptămâni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel puțin 40.000 de soldați la granița Ucrainei. 

NATO, pregătit să acționeze

Președintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO ar trebui să mobilizeze trupe în Ucraina, dacă Rusia invadează estul țării.

„Dacă Rusia decide să-și extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient”, a declarat duminică Zeman, primul președinte ales prin sufragiu direct din istoria țării, pentru postul public ceh de radio, citat de Mediafax. „În acest caz, nu aș susține doar ca UE să adopte sancțiunile cele mai dure posibile, dar aș spune ca NATO să fie pregătit din punct de vedere militar, de exemplu introducându-și trupele pe teritoriul ucrainean”, a continuat președintele de stânga, aflat în funcție de un an. 

Noi violențe în Ucraina

ucraina_proteste2_1La sfârșitul săptămânii trecute, protestatarii pro-ruși au luat cu asalt clădirile guvernamentale din trei orașe importante din estul Ucrainei. La Donețk, Luhansk și Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu poliția și au arborat steagul rus pe clădirile atacate. Oamenii cer un referendum pe tema independenței de Ucraina, scrie BBC.

Noul val de revolte survine la câteva săptămâni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Proteste similare au mai avut loc în ultima vreme în estul țării, sub argumentul Rusiei că vorbitorii de rusă se simt discriminați și cer protecția Moscovei. După ce Rusia a preluat Crimeea, Kievul nu mai privește aceste mișcări drept o manifestare legitimă a activiștilor și suspectează Moscova că orchestrează fie o rupere a estului țării, fie o invazie rusă, mai scrie sursa citată.

În Donetk a avut loc cel mai violent protest. Un grup mare de activiști s-a rupt de mulțimea de manifestanți din centrul orașului pentru a ataca și ocupa clădirea guvernului regional. Aceștia au arborat steagul Rusiei, în uralele mulțimii: „Rusia, Rusia.” În Luhansk, poliția a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulțimi de protestatari care încerca să pătrundă în clădirea serviciului local de securitate, pentru a forța eliberarea a 15 activiști pro-ruși arestați anterior. La Harkov, zeci de persoane au pătruns în clădirea guvernului regional, spărgând cordonul poliției, și au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe Putin că „a ordonat și a plătit pentru un nou val de revolte separatiste în estul țării”. Tensiunile între Rusia și Ucraina sunt la un nivel ridicat. Potrivit analiștilor, Moscova are cel puțin 40.000 de soldați la granița Ucrainei.

Protestele s-au desfășurat în Ucraina timp de patru luni, începând cu noiembrie 2013, când președintele de atunci al țării, Viktor Ianukovici, a refuzat semnarea unor acorduri cu UE, preferând o relație mai strânsă cu Rusia. Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia la scurt timp după ce protestele au devenit violente și aproximativ 100 de manifestanți au fost împușcați mortal de forțele speciale. La scurt timp, forțele ruse au ocupat peninsula Crimeea, unde cetățenii majoritar ruși au votat într-un referendum pentru alipirea la Rusia. Moscova a parafat anexarea în decurs de doar câteva zile.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!