Ucraina arde. Politicienii vorbesc. Cine oprește războiul?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 aprilie 2014

ucraina_proteste5

Operațiunea antiteroristă a guvernului ucrainean în regiunea frământată de mișcări separatiste Donețk a început marți, la ora 04:00 dimineața. După un mesaj al ministrului apărării, Mihailo Koval, care arată că trupele ucrainene sunt în alertă și vor intra în acțiune, în suburbiile localității Sloviansk au izbucnit confruntările. În timp ce Barak Obama și Vladimir Putin discută la telefon, analiștii internaționali se întreabă: oare cine oprește războiul?

„Vehicule armate au fost văzute în zonă și s-au auzit focuri de armă și explozii. Consiliul sătesc din Andreevska, un sat lângă Sloviansk, a fost incendiat, iar zece militanți pro-ruși ar fi fost împușcați la un punct de control din regiune”, scrie Ukrainian Policy, citând un martor din rândul protestatarilor pro-ruși și preluat de presa de la București.

Marți dimineața, agențiile ruse de presă scriau că spre Sloviansk se îndreaptă tancuri și echipament militar armat. În Kramatorsk au fost văzute, de asemenea, efective ale armatei ucrainene. După o reuniune, luni noaptea, a Consiliului Național de Securitate, ce a discutat atât operațiunea antiteroristă, cât și posibilitatea introducerii situației de urgență, ministrul de interne, Arsen Avakov, a anunțat că operațiunea va începe în Sloviansk, sub conducerea Serviciului de Securitate SBU, cu unități speciale din toate departamentele serviciului. Adjunctul primarului în exercițiu din Slaviansk, Viacheslav Ponomarev, și un reprezentant al forțelor separatiste au negat rapoartele privind confruntările și au subliniat că în localitate și în jurul său domnește calmul, notează Russia Today.

 

Verde pentru antitero

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a semnat, luni, decretul prin care dă undă verde operațiunii antitero și a cerut ONU să desfășoare trupe de menținere a păcii în estul și sudul Ucrainei, unde au loc mișcările separatiste.

Donețk este una dintre cele mai frământate regiuni ucrainene. De mai bine de o săptămână, separatiștii au ocupat clădirile guvernamentale din orașul Donețk și mai multe localități ale regiunii. Protestatarii pro-ruși ar fi fost aduși din afara localităților cu autobuzele, potrivit unor rapoarte citate de presa ucraineană. Activiștii sunt înarmați și au ridicat baricade în jurul clădirilor, în așteptarea atacului forțelor de la Kiev. La Donețk, legislatorii au proclamat Republica Populară Donețk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai și au cerut președintelui Vladimir Putin să trimită pacificatori.

Ucrainenii susțin că mișcările din Luhansk, Donețk și Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge țara. Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că „a ordonat și a plătit pentru un nou val de revolte separatiste în estul țării”.

Noul val de revolte survine la câteva săptămâni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel puțin 40.000 de soldați la granița Ucrainei.

 

Putin l-a sunat pe Obama

Președinții SUA și Federației Ruse, Barack Obama și Vladimir Putin, au discutat telefonic pe tema Ucrainei, luni, după o pauză de două săptămâni în comunicare. Cu toate acestea, discuția celor doi lideri a avut prea puține puncte comune, în condițiile în care Obama a cerut ca trupele ruse să de-escaladeze situația din estul Ucrainei, iar Putin a refuzat să recunoască faptul că Moscova se amestecă în mișcările separatiste din regiune, scrie AP.

Casa Albă a anunțat că Rusia a inițiat convorbirea, iar „președintele (Obama – n.r.) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la susținerea guvernului rus pentru facțiunile separatiștilor înarmați, pro-ruși, care amenință să submineze și să destabilizeze Guvernul Ucrainei”.

Kremlinul, care a dat publicității propria variantă a convorbirii, a precizat că Putin i-a spus lui Obama că rapoartele privind implicarea Rusiei în regiune sunt „bazate pe informații necredibile”. Liderul rus i-a cerut omologului american să descurajeze guvernul ucrainean să folosească forța împotriva protestatarilor.

Potrivit presei, Obama i-ar mai fi spus lui Putin că, deși preferă opțiunea diplomatică, „aceasta nu poate avea succes într-un mediu de intimidare creat de armata rusă la granițele Ucrainei, de provocare armată în Ucraina și retorica inflamantă a oficialilor de la Kremlin”. Oficialii americani susțin că există suficiente informații că Rusia alimentează mișcările separatiste din estul Ucrainei și evaluează ceea ce se întâmplă pentru a decide cum reacționează.

 

Cine oprește războiul?

„Rusia nu se potolește și încearcă să fărâmițeze Ucraina, după ce a luat acestei țări Crimeea. Planul lui Vladimir Putin pare unul mult mai elaborat decât lasă el să se vadă, însă mai trist este că nimeni nu pare a avea capacitatea să-l oprească. Rușii au infiltrat forțe speciale pe teritoriul Ucrainei în ultimele săptămâni sau chiar luni. În aceste condiții, instabilitatea nu este un lucru chiar atât de greu de obținut într-o țară care deja fierbe”, se arată în analiza făcută de CNN.

Toate conflictele mărunte care macină acum țara vecină cu noi pot reprezenta pretextul sub care rușii să invadeze Ucraina. În Crimeea, după ce Rusia a intervenit, operațiunea a fost urmată de dispariția misterioasă a opoziției și a persoanelor care puteau să se ridice împotriva regimului de la Kremlin. Europa este expusă pericolului de război mai mult ca oricând, din 1991 până în prezent. Chiar și conflictul din fosta Iugoslavie nu a reprezentat o amenințare atât de mare la adresa liniștii celorlalte țări de pe „bătrânul continent”, mai scriu jurnaliștii americani.

Implicațiile crizei din Ucraina sunt acum mult mai mari. Rușii par hotărâți să pornească un război de recucerire a fostului spațiu sovietic. În acest context, e greu de spus unde se vor opri pretențiile lor. Pe de altă parte, SUA, prin președintele Barack Obama, au negat orice interes pe care l-ar putea avea pe teritoriul Ucrainei. Din păcate, discursul ținut de președintele american la Bruxelles, pe 26 martie, a fost unul defensiv, el recunoscând rolul important pe care Rusia îl are în Ucraina. Astfel, Putin ar fi putut interpreta spusele lui Obama drept o aprobare pentru intervenția sa militară în acest stat. Răspunsul americanilor este prea slab acum, vicepreședintele Joe Biden anunțându-și vizita în Ucraina abia pentru data de 22 aprilie. Până atunci, însă, Rusia poate face ce dorește în regiune, destabilizând și mai mult situația, sunt de părere analiștii. Mai mult, rușii îi sfidează pe occidentali și sancțiunile acestora. Regimul de la Kremlin a hotărât să importe masiv petrol din Iran, prin cumpărarea a 500.000 de barili zilnic.

„Cheia rezolvării tensiunilor poate sta într-un nou val de sancțiuni adoptate de comunitatea internațională, de această dată unele care să vizeze sectorul bancar și conturile oligarhilor ruși în băncile din Occident. Printre ei ar fi și Putin, un președinte care într-o zi poate avea soarta lui Viktor Ianukovici”, conchide CNN.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!