Ucraina a câștigat Eurovision 2016!

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 20 mai 2016

Eurovision 2016_JamalaUcraina a fost marea câștigătoare de la Stockholm. Cântăreața Jamala a plecat acasă cu marele premiu Eurovision 2016, care s-a desfășurat în Stockholm, Suedia.

Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Australia și Rusia. Este pentru a doua oră când Ucraina câștigă marea finală Eurovision, după ce în 2004 Ruslana a câștigat pentru prima dată în istorie acest concurs.

Jamala a impresionat publicul european cu piesa „1944”, scrisă în engleză, care vorbește despre deportările tătarilor din Crimeea în vremea lui Stalin și este inspirată din soarta familiei interpretei, a cărei bunică a fost deportată din Crimeea, împreună cu cei cinci copii ai ei.

În total, 240.0000 de tătari din Crimeea au fost dezrădăcinați și deportați în 1944, anul care dă și titlul piesei. Mulți dintre aceștia nu au supraviețuit drumului.

Cântăreața Jamala a obținut 534 de puncte în urma voturilor publicului din țările participante, urmată de Australia, cu 511 puncte și Rusia, cu 491 puncte. Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat vizavi de această alegere destinată, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Cea de-a 61-a ediție a concursului Eurovision s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia, după ce cântărețul Måns Zelmerlöw a câștigat competiția din 2015, cu piesa „Heroes”. Ediția din 2017 a concursului Eurovision se va desfășura în Ucraina.

În competiția Eurovision 2016, România ar fi urmat să fie reprezentată de Ovidiu Anton, cu piesa „Moment of Silence”, însă, în acest an, Televiziunii Române i s-a retras dreptul de a difuza competiția și de a participa la concurs, fiind demarate procedurile de retragere a TVR de la serviciile EBU (European Broadcasting Union/Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, potrivit anunțului EBU din 22 aprilie, publicat pe site-ul oficial.

Justin Timberlake, un show de pomină!

În calitate de invitat special, Justin Timberlake a susținut un scurt recital în intervalul de pauză în care publicul din toate țările europene și-a votat favoriții.

„Este o onoare să împart scena de la Eurovision cu atât de mulți artiști talentați din întreaga Europă”, a scris Timberlake pe Twiter.

Prezența lui Timberlake la Eurovision 2016 a fost o premieră, fiind pentru prima dată când un cântăreț care nu este concurent a urcat pe scena evenimentului lansat în anii ’50.

De asemenea, o altă premieră a Eurovision 2016 a fost transmiterea finalei și în Statele Unite ale Americii.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!