Ucraina, in fierbere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 decembrie 2013

Partidul aflat la guvernare in Ucraina, Partidul Regiunilor, a cerut, luni, o ampla remaniere a Guvernului, in conditiile in care elita politica incearca sa dezamorseze criza politica declansata de refuzul presedintelui Viktor Ianukovici de a semna doua acorduri cu UE.

Decizia lui Ianukovici de a renunta la calea europeana in favoarea intaririi relatiilor cu Rusia si de a trimite fortele de interventie pentru a reprima manifestarile de protest ale pro-europenilor din Kiev au declansat cele mai ample proteste in tara de la revolutia portocalie incoace, scrie The Nation.

Presedintele a oferit deja o serie de concesii, a concediat mai multi inalti oficiali in urma manifestarilor de brutalitate ale politiei si a anuntat amnistierea protestatarilor arestati. Tensiunea din tara nu a fost disipata de aceste masuri si opozitia cere demisia Guvernului premierului Mikola Azarov si alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

„Am inaintat o cerere lui Azarov, de remaniere in procent de 90% a Guvernului”, a anuntat deputatul Anna German. „Azarov a spus ca va anunta pozitia noastra presedintelui si va trage concluziile necesare”, a mai spus aceasta, precizand ca nu s-a pus in discutie demisia premierului. Azarov a propus presedintelui, in urma acestei cereri, crearea unui grup de lucru, insa detaliile si agenda remanierii nu au fost inca stabilite.

 


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!