Ucraina: Ianukovici demis, Timoșenko spre prezidențiale

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 martie 2014

Kiev protests

Criza din Ucraina a cunoscut, la finele săptămânii trecute, o turnură puternică. Potrivit BBC News Online, parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea președintelui Viktor Ianukovici și convocarea de alegeri prezidențiale anticipate pentru 25 mai. Mai mult, pe numele lui Ianukovici a fost emis un mandat de arestare pentru „uciderea în masă” a civililor, în timp ce Iulia Timoșenko, aflată în închisoare încă din 2004 a fost eliberată și a anunțat că va candida la prezidențiale.

Sâmbăta trecută, parlamentarii ucraineni l-au declarat pe președintele Viktor Ianukovici incapabil din punct de vedere constituțional de a-și îndeplini atribuțiile și au votat demiterea acestuia cu 328 de voturi „pentru”. Mai mult, într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul interimar de interne Arsen Avakov a anunțat că un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Ianukovici și „o anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici și mai multor funcționari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor.”

Tot sâmbătă, deputații ucraineni au decis „eliberarea imediată” a opozantei Iuliei Timoșenko, fost premier, aflată în detenție încă din 2004. Potrivit parlamentarului rus Aleksei Mitrofanov, citat de Interfax și preluat de postul Russia Today în pagina electronică, Viktor Ianukovici s-ar fi întâlnit cu Iulia Timoșenko la Harkov, sâmbătă, înainte ca opozanta să fie eliberată.

Turcinov, președinte interimar

Președintele parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov a preluat interimar funcția de președinte al țării în locul lui Viktor Ianukovici, potrivit unei rezoluții adoptate duminică de către deputați, transmite Mediafax. Constituția ucraineană prevede ca președintele Parlamentului să-și asume funcția de șef de stat în cazul unui post vacant. Alegeri prezidențiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.

După ce a fost destituit sâmbătă de către Parlament, Ianukovici nu a mai dat vreun semn de viață, zvonindu-se că el s-ar putea ascunde în estul țării. Totuși, ministrul interimar ucrainean de interne Arsen Avakov spune că zvonurile potrivit cărora fostul președinte Viktor Ianukovici a fost arestat în Crimeea sunt false. „Nu știu despre ce este vorba. Nu dețin asemenea informații”, a declarat Avakov, citat de Mediafax. „Țara revine pe calea unui dialog pașnic. Este foarte important să nu existe provocări. Într-o asemenea situație, este esențial să se evite confruntări ca cea de la Kiev. Cred că putem reinstaura liniștea prin dialog”, a mai spus Avakov.

Pe de altă parte, potrivit agenției ruse Itar-Tass, care citează presa din Crimeea, Avakov și Valentin Nalivaicenko, însărcinat de Parlament cu controlul Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), au efectuat o „foarte scurtă vizită” la Simferopol, capitala „republicii autonome” Crimeea. De la Harkov (Est), Ianukovici, ales în 2010 pentru un mandat până în martie 2015, a dat asigurări că nu are nicio intenție să demisioneze. „Țara asistă la o lovitură de stat (…). Eu sunt președintele ales în mod legitim”, a subliniat el într-o alocuțiune televizată, înregistrată la o dată necunoscută și difuzată de un post regional.

Deși acordul pe care l-a încheiat vineri cu opoziția prevede să declanșeze rapid măsuri adoptate de către Parlament în vederea formării unui guvern de uniune națională, Ianukovici a subliniat că nu va „semna nimic cu bandiții care terorizează țara”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică nu se știa unde se află. Potrivit noului președinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul șef de stat s-ar ascunde în regiunea Donetk (Est), de unde fostul președinte este originar. „A încercat să ia un avion cu destinația Rusia, dar a fost împiedicat de poliția de frontieră”, a declarat Turcinov.

Timoșenko, în lacrimi

Iulia Timosenko1

Opozanta Iulia Timoșenko, în lacrimi și într-un scaun cu rotile, i-a salutat pe „eroii Ucrainei”, adresându-se celor peste 50.000 de persoane aflate în Piața Independenței (Maidan), în centrul Kievului, au constatat jurnaliști AFP, citați de Mediafax. Timoșenko, un fost premier, încarcerată din 2004, a fost eliberată sâmbătă, în momentul în care Parlamentul îl destituia de facto pe Victor Ianukovici din funcția de președinte.

În criza actuală, fostul premier s-a remarcat ca opozanta cea mai radicală a regimului lui Viktor Ianukovici, ales în 2010. AFP mai spune că Timoșenko l-a acuzat că transformă Ucraina în Coreea de Nord și a considerat inutile negocierile cu el.

„Îndepărtarea imediată a lui Ianukovici și urmăriri împotriva lui pentru uciderea masivă a civililor trebuie să fie singura cerință a poporului, a opoziției și a comunității internaționale”, a declarat ea joi, după focurile de armă cu muniție de război din centrul Kievului, soldate cu zeci de morți.

În ziua următoare, președintele a fost de acord cu alegeri prezidențiale anticipate și Parlamentul a votat o lege care a permis eliberarea lui Timoșenko, un inamic jurat al lui Ianukovici de aproape 10 ani. Portretul său se află în continuare în Maidan, locul de reuniune al mișcării de contestare care durează de trei luni, iar unii manifestanți își exprimă regretul față de absența unui lider de amploarea ei pentru a răsturna regimul încă de la începutul manifestațiilor, la sfârșitul lui noiembrie.

Doamna de fier a Ucrainei

În vârstă de 53 de ani, elegantă și experimentată în tehnicile de comunicare, Iulia Timoșenko s-a făcut cunoscută în lumea întreagă în 2004. Ușor de recunoscut grație tresei sale tradiționale, ea s-a erijat în artizan al „revoluției portocalii” prooccidentale care a zguduit țara la momentul respectiv, scrie presa occidentală. Ea agita mulțimile la Kiev împotriva premierului din perioada respectivă, care era și candidatul la prezidențiale susținut de Moscova. Viktor Ianukovici a eșuat și i-a purtat o ranchiună continuă.

Coaliția „portocalie” pe care a format-o cu Viktor Iuscenko a propulsat-o, susținută de occidentali, împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Anii petrecuți la putere au destrămat, însă, această alianță – Timoșenko părăsește Guvernul, apoi revine la conducerea lui în 2007 – până la alegerile prezidențiale din 2010, care marchează revenirea victorioasă a lui Viktor Ianukovici, dar și începutul problemelor judiciare pentru Timoșenko. Ea este condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru că a semnat în calitate de șef al Guvernului un acord pe tema gazelor cu Rusia, ale cărui condiții au fost descrise drept prejudicioase pentru țara sa. Ea este suspectată, de asemenea, de complicitate la uciderea la comanda unui deputat, acuzații pe care le respinge în bloc denunțând o răzbunare a puterii ce urmărește să o înlăture de pe scena politică.

Încarcerarea și condamnarea sa devin foarte rapid un obstacol major în relațiile dintre Ucraina și occidentali, care cer eliberarea ei, scrie AFP. Chiar și în spatele gratiilor, ea continuă să se lupte cu puterea lui Ianukovici, în urmă cu trei săptămâni începând o grevă a foamei pentru a protesta față de violențele la care susține că este supusă. Transferată în mai 2012 la spitalul din Harkov (Est) pentru a primi îngrijiri medicale din cauza herniei de disc de care suferă, ea l-a acuzat pe președinte că o supune unei supravegheri video care continuă chiar și la toaletă.

„Din tribunele «revoluției portocalii» și până la întâlnirile cu puternicul om politic al Rusiei, Vladimir Putin, această femeie minionă și-a câștigat renumele de «doamna de fier» dinainte de a fi încarcerată. O statuetă a Ioanei d’Arc din luxosul său birou din Kiev, memoriile fostului premier britanic Margaret Thatcher și o carte despre fostul secretar de stat american Madeleine Albright arată, mai bine decât un discurs lung, referințele sale politice și nivelul ambițiilor sale”, mai scrie AFP.

Născută la 27 noiembrie 1960, inginer-economist în perioada fostei Uniuni Sovietice, Timoșenko a condus, după independența țării, în 1991, o importantă companie energetică ce deținea monopolul importurilor de gaze rusești în Ucraina. Din cauza acestui post, obținut cu ajutorul lui Pavlo Lazarenko, un fost premier ucrainean care, în prezent, este încarcerat în Statele Unite pentru escrocherie și spălare de bani, a fost acuzată atât în Ucraina, cât și în Rusia, de mituirea unor oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării. Aceste cazuri au fost închise în 2005, în circumstanțe obscure, după revoluția din 2004, care a propulsat-o pe Timoșenko în fruntea Guvernului. Soțul ei, Oleksandr, a obținut azil politic în Cehia după încarcerarea ei. Fiica lor, Evghenia, a luptat fără încetare pentru eliberarea ei, multiplicându-și întâlnirile în Occident.

100 de morți

Potrivit unor surse medicale citate de CNN, cel puţin 100 de persoane au murit, alte aproximativ 500 au fost rănite, în urma manifestațiilor din centrul Kievului. Un fotoreporter al AFP susține că în Ucraina s-a folosit muniție de război, sediul Guvernului de la Kiev fiind evacuat joi.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!