Ucraina: revolta in imagini

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 ianuarie 2014

Peste 200.000 de ucraineni au iesit duminica pe strazi, pentru a protesta fata de o noua lege trecuta rapid prin Parlament de Partidul Regiunilor, aflat la guvernare.

Prin aceasta lege sunt incriminate actiuni ce pot fi considerate a „incalca ordinea publica”, precum instalarea unui cort in capitala sau purtarea unei masti de schi. Interdictiile stabilite de lege se considera a viza direct protestele pro-europene ce se desfasoara de doua luni la Kiev, dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a renuntat la parcursul european al tarii sale pentru o aprofundare a relatiilor cu Rusia.

Desi se parea ca protestele s-ar fi domolit, dupa ce partidul lui Ianukovici a trecut legea anti-proteste prin Parlament, brusc si prin vot cu mana ridicata, nu digital, spre exasperarea opozitiei, ucrainenii si-au regasit spiritul protestatar. Infuriati ca li se limiteaza dreptul de a manifesta, au iesit duminica pe strazile din Kiev purtand pe cap site si cratite, o aluzie la interdictia de a purta masti de schi. Protestatarii si-au varsat supararea pe fortele de politie si le-au atacat cu pietre smulse din caldaram si cu sticle incendiare.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!