Ucrainenii strâng bani pe internet pentru drone

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2014

 

Ucrainenii se folosesc de programele de strângere de fonduri pe internet, „crowfunding”, pentru a echipa armata țării cu drone. Dacă până acum sistemul de finanțare de către public prin intermediul internetului se utiliza pentru donarea de bani către trupe de rock și producători de filme, ucrainenii au preluat conceptul pentru a achiziționa, în premieră, prima „dronă a poporului”, scrie The Guardian.

Armata ucraineană se luptă, de câteva luni, cu separatiștii din estul țării, însă este slab echipată și motivată. Cetățenii obișnuiți au lansat o nouă inițiativă pentru a sprijini soldații. În ultimele trei luni, scrie sursa citată, voluntarii au oferit veste antiglonț și uniforme soldaților fără echipament potrivit, sătenii le-au dat mâncare și apă.

Săptămâna trecută, site-ul ucrainean de crowfunding The People’s Project a anunțat că a primit suficiente donații pentru a finanța o dronă ce va fi utilizată pentru strângerea de informații deasupra regiunilor Donețk și Luhansk și la granița cu Rusia. Organizatorii au strâns 35.000 de dolari și cu ajutorul unor voluntari, a construit structura aparatului fără pilot. Un institut militar ucrainean a oferit echipamentul tehnic. „Dacă facem 20 de drone, vom asigura securitatea graniței”, speră David Arakania, creatorul website-ului.

Armata ucraineană efectuează o operațiune antiteroristă în estul țării, de trei luni, soldată cu sute de morți și răniți. Președintele Petro Poroșenko a făcut public, la sfârșitul săptămânii trecute, un plan de pace pentru estul țării, ce include un armistițiu ce dă separatiștilor șansa de a depune armele până luni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!