Udrea, acuzată și de spălare de bani

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 aprilie 2015

Procurorii DNA au extins acuzațiile aduse Elenei Udrea în dosarul Gala Bute. Udrea este acuzată acum și de infracțiuni de spălare de bani. Deputatul este acuzat că a direcționat o parte din banii pe care i-ar fi primit ca șpagă către PDL pentru finanțarea unor campanii. De asemenea, DNA a extins urmărirea penală și pe numele lui Tudor Breazu, administratorul firmei care se ocupă de terenurile Elenei Udrea de la Nana, acuzat și acesta de spălare de bani.

În perioada 2010-2011, Elena Udrea și Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză) au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții. Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Ștefan Lungu, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăți, în valoare totală de 335.486 lei, arată DNA.

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Tudor Breazu, „persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Ana Maria Topoliceanu”. Plățile, menționează procurorii, se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății SC Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea. Din diferență, Breazu plătea diferite cheltuieli ale lui Udrea sau ale lui Topoliceanu.

Potrivit procurorilor, în 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gârdean foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp. Pe 6 octombrie 2012, Gârdean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia în aceeași zi Elenei Udrea, ministru al turismului la acea vreme.

Elena Udrea își va petrece Paștele în spatele gratiilor, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât menținerea arestului preventiv, în dosarul Gala Bute. Verdictul este final. În arest preventiv rămân și Rudel Obreja și Tudor Breazu, iar Gheorghe Nastasia va sta în continuare în arest la domiciliu, decizia instanței fiind definitivă. În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!