Udrea, nou dosar la DNA: Mită de 5 milioane de dolari

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 octombrie 2015

Elena Udrea28Procurorii DNA au cerut, marți, Parlamentului să încuviințeze reținerea și arestarea deputatului PMP Elena Udrea. Fostul ministru al turismului este acuzat, într-un nou dosar, de luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Anchetatorii o acuză pe Elena Udrea, printre altele, că ar fi cerut mită cinci milioane de dolari de la un om de afaceri, pe vremea când era ministru al turismului, pentru a interveni în derularea unui contract încheiat între SC Hidroelectrica SA și o societate comercială, se arată într-un comunicat al DNA remis Ziare.com.

Procurorul-șef al DNA, Laura Kodruța Kovesi, i-a cerut procurorului general Tiberiu Nițu să sesizeze Camera Deputaților pentru a cere încuviințarea începerii urmăririi penale în acest nou dosar pe numele deputatului PMP, ministru la data faptelor. De asemenea, DNA i-a mai cerut procurorului general să sesizeze Ministerului Justiției pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea.

Potrivit unui comunicat al DNA, Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcțiile de ministru al turismului, ministru interimar al mediului și ministru al dezvoltării regionale și turismului, este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, (…) spălare de bani în formă continuată și fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009-2012).

Cu privire la infracțiunea de luare de mită, Elena Udrea este acuzată că și-a exercitat influența, în vara anului 2010, în calitate de ministru al dezvoltării regionale și turismului, intervenind în derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA și o societate comercială. În schimbul intervenției sale, deputatul a cerut de la un om de afaceri suma de cinci milioane de dolari. Potrivit procurorilor, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Udrea a primit de la omul de afaceri respectiv, printr-un intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari și o creanță în valoare de 900.000 de euro. Creanța era deținută de una dintre firmele controlate de omul de afaceri, ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

Totodată, procurorii DNA au menționat că infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere au legătură cu „scoaterea activului «Vila Sabarel» din Eforie Sud (suprafață utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA și vânzarea la un preț sub valoarea de piață a terenului aferent imobilului (386 mp)”, precum și ascunderea beneficiarului real și evitarea justificării resurselor financiare.

Este al treilea dosar deschis de DNA pe numele Elenei Udrea, care a fost trimisă în judecată, în luna aprilie, în dosarul Gala Bute, în care este acuzată de abuz în serviciu și luare de mită. În același timp, Elena Udrea mai este urmărită penal și în dosarul Microsoft.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!