Udrea, un nou dosar: Posibile finanțări ilegale, din mită, la PDL

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 aprilie 2015

Elena Udrea este anchetată de către DNA într-un nou dosar penal, al treilea, iar de această dată, procurorii anticorupție vizează posibila finanțare ilegală a campaniilor electorale ale PDL, prin intermediul deputatului. Procurorii suspectează că în conturile democrat-liberalilor au ajuns sume din mită oferită de diverși oameni de afaceri în dosarul Gala Bute, transmite Digi 24.

DNA a anunțat marți că acest dosar a fost disjuns din cel referitor la organizarea Galei Bute, trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), după ce ancheta a fost finalizată, scrie ziare.com.

„Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Resmerița Cornel și Condoiu Cristofor Alin pentru infracțiunile de abuz în serviciu și față de inculpații Gărdean Adrian, Gărdean Miron Dorel și Lupulescu Miron pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu. De asemenea, pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, reținute în sarcina inculpatei Udrea Elena Gabriela, cauza a fost disjunsă și continuă cercetările”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA suspectează că s-a pus presiune pe anumiți oameni de afaceri pentru a finanța Gala Bute, iar Elena Udrea a perceput comisioane din aceste sume, iar banii ar fi fost redirecționați către PDL. Se pare că democrat-liberalii au căutat o cale de a justifica în contabilitate fondurile primite aparent ilegal, așa că banii au fost disimulați sub formă de donații de la diverși oameni de afaceri. Aceste persoane au negat, în timpul audierilor la DNA, că ar fi făcut astfel de donații către PDL.

 

Elena Udrea, trimisă în judecată

Procurorii anticorupție au anunțat marți că Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul Gala Bute, în care este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În același dosar au mai fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care Rudel Obreja, președintele Federației Române de Box la data faptelor, Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, și Ion Ariton, fost ministru al economiei.

Elena Udrea se află după gratii din 25 februarie. În 23 martie, instanța a aprobat cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul fostului ministru Elena Udrea pus sub acuzare în dosarul Gala Bute.

În ceea ce privește dosarul Microsoft, Elena Udrea a scăpat de măsurile preventive. În acest caz, deputatul PMP era arestat la domiciliu, însă procurorii nu au cerut prelungirea acestei măsuri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!