UE a decis cotele obligatorii de refugiați: Câți vin în România?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2015
tabere-refugiati

Taberele pentru refugiaţi, în pregătire la Moraviţa

Cotele obligatorii de repartizare a refugiaților au fost aprobate marți în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles. România, reprezentată de ministrul de interne, Gabriel Oprea, a votat împotriva cotelor, alături de Cehia, Slovacia și Ungaria. Totuși, pentru că a existat o majoritate calificată, măsura a fost aprobată.

Potrivit Digi 24, înaintea Consiliului, Germania a anunțat că va susține propunerea ca țările ce nu acceptă sa primească imigranți în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. România ar urma să primească 6.351 de refugiați, asta în condițiile în care țara noastră a anunțat că nu poate să găzduiască mai mult de 1.700 de imigranți.

Refugiații nu ar veni toți în același timp, informează Digi 24, explicând că la acest moment există un plan doar pentru aproximativ 4.000 de persoane. Acestea ar urma să ajungă în România cel mai probabil până la sfârșitul anului.

Decizia de marți seara a venit înaintea summitului extraordinar organizat la Bruxelles, unde România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Până acum, șeful statului și-a menținut poziția de a nu accepta cotele obligatorii, susținând cotele voluntare.

România a anunțat încă dinaintea primului Consiliu JAI, chiar prin vocea președintelui Klaus Iohannis, că nu va accepta mai mulți imigranți decât are la acest moment capacitatea să adăpostească. Prim-vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat, marți, că „România își manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii” (în total 1.785).

Președintele Iohannis a admis, însă, după ședința CSAT de la jumătatea săptămânii trecute, că există posibilitatea ca România să fie obligată de Uniunea Europeană să primească mai mulți refugiați decât a anunțat că are capacitatea să preia.

Băsescu: Îi iubesc pe islamici, dar Europa e creștină

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat, marți, după ce Uniunea Europeană (UE) a aprobat cotele obligatorii de refugiați, în ciuda opoziției a patru state membre, printre care și România.

„Am greșit în momentul în care am acceptat primele cote de imigranți, în Consiliul European din iunie, pentru că atunci am acceptat principiul de cote obligatorii”, a opinat fostul președinte, într-o intervenție telefonică la B1 TV.

O altă eroare în opinia fostului șef de stat a fost aceea că poziția României, conform căreia nu putem primi mai mult de 1.785 de solicitanți de azil, nu a fost ratificată de Parlament. „Oprea a fost dezarmat – deși e general cu 4 stele. În spatele lui trebuia să fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis să ceară azi, după votul din JAI, anexarea unei minute cu această decizie”, a punctat Băsescu.

De asemenea, el a menționat că relocarea imigranților e împotriva Constituției din România, el citând art. 3, alin 4., care spune că „pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”.

„România avea argumente dacă se bătea. Oprea a fost lăsat la voia Domnului, la voia votului, iar mâine, subiectul cotelor nu figurează pe agenda Consiliului European, pentru că azi s-a dat votul pe această temă”, a mai spus, marți, Băsescu, care a adăugat că „România trebuia să aibă o poziție ca piatra” și că cei aproape 7.000 de imigranți care ne revin reprezintă doar începutul.

„Este cota de anul acesta, pentru că este inadmisibil, la nivelul UE, să forțezi cotele, iar pe de altă parte, să nu spui care e strategia să stopăm fenomenul. Este procesul de islamizare a Europei, ne place sau nu ne place. Îi iubesc pe islamici, dar pentru mine, Europa este creștină. Acești oameni construiesc propriile lor reguli în interiorul statelor”, este de părere fostul președinte.

Băsescu e de părere că țara noastră nu s-a luptat cum trebuie pentru a-și apăra poziția și n-a sesizat chestiunile de finețe, în timp ce unii lideri ai UE, printre care cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande fac presiuni nejustificate.

România pregătește taberele de refugiați

Ministrul Gabriel Oprea a dat ordin să se instaleze tabere pentru refugiați în județul Timiș, la granița cu Serbia, pentru a preîntâmpina un eventual val de imigranți care ar ajunge în țara noastră după ce vecinii noștri au început să ridice garduri la frontiere, scria, luni, presa de la București.

Luni, o tabără pentru refugiați a fost amenajată la Moravița, în județul Timiș, după ce cu o zi în urmă, o tabără similară a fost instalată în localitatea Lunga. La Moravița, pe un teren de opt hectare, pus la dispoziție de către primărie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armată și de la Crucea Roșie, în care vor putea fi adăpostite aproximativ 500 de persoane. Tabăra este amplasată la ieșirea din localitate, pe un izlaz, la doar doi kilometri de punctul de trecere al frontierei cu Serbia și la 200 de metri de drumul care leagă Timișoara de Moravița. Această tabără va avea un centru de comandă, dar și corturi care vor deservi ca sală de mese și depozit pentru alimente. În localitatea Moravița se află cel mai mare punct de trecere a frontierei spre Serbia, prima localitate sârbească după vamă fiind Varset.

Între timp, în tabăra deschisă duminică în localitatea Lunga, care aparține de comuna Comloșu Mare și unde se află un punct de trecere al frontierei spre Serbia, au fost trase rețelele de utilități. Potrivit unor surse locale, la Lunga se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi pe lângă cele 50 instalate cu o zi în urmă. Aici vor putea fi adăpostiți circa 500 de migranți care ar putea trece frontiera cu Serbia înspre România. De asemenea, câteva corturi vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. La Lunga, au fost duse un generator de curent, toalete ecologice, precum și un rezervor cu apă. În noiembrie 2014, în Lunga a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima după vamă, în țara vecină.

Amenajarea acestor tabere pentru refugiați în județul Timiș face parte dintr-un exercițiu de testare a capacității operaționale de răspuns a autorităților române în fața fluxului de refugiați înregistrat în statele din vecinătatea României, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Întreaga operațiune este coordonată de un secretar de stat din MAI.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!