UE, gata să revină asupra sancțiunilor

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 septembrie 2014

Uniunea Europeană (UE) este gata să revină asupra noilor sancțiuni pe care intenționează să le adopte împotriva Rusiei, însă numai dacă armistițiul din estul Ucrainei va fi unul „durabil” și dacă vor începe negocieri de pace, a afirmat, duminică, președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de Ziare.com.

„Am remarcat că Rusia nu acceptă decât cu greu negocieri serioase. Armistițiul este un pas important, însă este doar unul singur”, a explicat Van Rompuy la postul de televiziune belgian VRT, potrivit AFP.

„Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, UE a adoptat sancțiuni în mai multe faze”, a amintit președintele Consiliului European. „În timpul ultimului Consiliu European (din 30 august) am accelerat (adoptarea de sancțiuni) și aceasta s-a concretizat în timpul săptămânii care s-a încheiat. Luni, sancțiunile vor fi aprobate oficial de către șefii de guvern”, a explicat Rompuy.

Cu toate acestea, Herman Van Rompuy a declarat că UE este gata să revină asupra acestor sancțiuni, „dacă armistițiul va fi unul durabil și/sau dacă vor începe negocieri de pace”.

„Cel mai important era să ajungem la o încetare a focului. Au existat câteva incidente. Trebuie să așteptăm pentru a vedea dacă aceste incidente vor dura sau au fost excepții”, a spus președintele Consiliului European, referindu-se la exploziile care s-au făcut auzite sâmbătă noaptea în estul Ucrainei, lângă Mariupol, și la uciderea unei femei în această zonă, evenimente care ar putea zădărnici armistițiul.

„În orice caz, s-a înregistrat un acord de încetare a focului, după peste 2.000 de morți, să nu uităm acest lucru. Între aceasta și pace este încă o cale lungă și negocierile trebuie să înceapă pe cât de repede posibil”, a declarat Rompuy.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!