UE, în pericol de destrămare

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 decembrie 2015

Uniunea Europeană se află în pericol de destrămare, existând forțe care acționează în acest sens, de aceea susținătorii săi trebuie să lupte pentru a o menține, a declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

„Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în forma actuală peste 10 ani. Dacă vrem să mai existe, atunci trebuie să luptăm din greu pentru ea”, a afirmat Schulz, într-un interviu apărut, marți, în cotidianul german Die Welt, preluat de Reuters, atrăgând atenția că în Uniune acționează „forțe care vor să ne dezbine”, cu urmări dramatice.

Șeful Legislativului european a reacționat astfel la avertismentul recent al ministrului luxemburghez de externe și al migrației, Jean Asselborn, conform căruia Uniunea Europeană s-ar putea destrăma. Președintele PE nu a precizat ce anume amenință Uniunea, dar cea mai mare parte a interviului se axează pe criza migranților, care a pus la încercare unitatea și toleranța blocului comunitar în cursul acestui an, citează sursa citată ziare.com.

„Uniunea Europeană nu este fără alternative, o evoluție inversă este, firește, posibilă”, a estimat Schulz, explicând că alternativa ar fi „o Europă a naționalismului, o Europă a granițelor și zidurilor”. „Acest lucru ar fi dezastruos pentru că o astfel de Europă a condus în mod repetat continentul nostru spre catastrofă”, a avertizat el.

Uniunea Europeană se confruntă cu disensiuni în privința crizei migranților, mai ales între cancelarul german Angela Merkel, care a condus eforturile de primire a refugiaților sirieni, și lideri din fostul Est comunist, care se opun planului UE de distribuire de cote de refugiați, amintește Reuters. Mai mult, spațiul Schengen de liberă circulație a persoanelor pare și el amenințat, după ce unele state au reintrodus controale la frontiere. Săptămâna trecută, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale și gestionarea valului de migranți, dezamorsând amenințările unor state comunitare privind o eventuală excludere a sa din spațiul Schengen, mai scrie Reuters.

Potrivit lui Martin Schulz, nicio țară nu poate gestiona singură provocări precum migrația, acest lucru fiind posibil numai la nivelul întregii Uniuni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!