UE închide finanțarea pentru Republica Moldova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iulie 2015

Uniunea Europeană a decis să înghețe finanțarea pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional și să soluționeze criza din sectorul bancar, a anunțat, luni, șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Decizia noastră în acest moment este de a îngheța sprijinul bugetar. Uniunea Europeană își dorește să vadă formată, cât mai curând, o coaliție de guvernare, iar noul guvern să contacteze imediat Fondul Monetar Internațional pentru a solicita un nou acord de finanțare. În acest moment, așa cum se știe deja, ținem cont de două aspecte: criza bancară și stabilitatea macrofinanciară” a republicii, a menționat Pirkka Tapiola, citat de Jurnal.md.

Potrivit ministrului interimar al finanțelor, Anatol Arapu, Uniunea Europeană prevăzuse pentru acest an o finanțare de 40,7 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocați sub formă de sprijin financiar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiției. Decizia UE de a-și suspenda finanțarea pentru Republica Moldova intervine la aproape o lună după ce Banca Mondială a anunțat că oprește finanțarea pentru guvernul de la Chișinău.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!