UE, mai „tare” ca Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 16 decembrie 2013

European Parliament2

„Nu dati vina pe Comisia Europeana si pe normele Uniunii Europene, mai bine puneti-va la punct legislatia si propriile sisteme normative”, i-au reprosat direct Marii Britanii oficiali ai UE de la Bruxelles. Aceasta declaratie a fost facuta in 5 decembrie de comisarul european pentru justitie Viviane Reding.

Interventia sa a fost adresata ministrului de interne britanic Theresa May, care intentiona sa puna in discutie limitarea libertatii de miscare a cetatenilor europeni in interiorul granitelor UE.

 

Libertatea… restrictiilor

Guvernantii de la Londra vor sa schimbe regulile de functionare a Uniunii Europene de teama momentului ridicarii restrictiilor impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari, care va avea loc la 1 ianuarie 2014. Libertatea circulatiei fortei de munca in cadrul Uniunii Europene ar trebui restransa astfel incat sa nu poata genera „migratii de masa”, a sustinut ministrul de interne din Regatul Unit, conservatoarea Theresa May, in cadrul ultimei reuniuni a ministrilor de interne si de justitie din statele membre UE.

Oficialul britanic a sugerat ca guvernelor nationale europene ar trebui sa li se permita sa limiteze numarul imigrantilor UE atunci cand este depasita capacitatea de absorbtie a acestora, intr-o anumita tara. „Cred ca a venit momentul sa modificam normele referitoare la libertatea de miscare”, a punctat Theresa May.

„In primul rand, este necesar sa fim in masura sa introducem restrictii fortei de munca din alte tari europene pana cand suntem siguri ca respectarea acestui principiu nu va duce la o migratie masiva. Si, in al doilea rand, privind in perspectiva, cred ca trebuie sa profitam de oportunitatea reprezentata de planul premierului britanic David Cameron in sensul reformarii Uniunii Europene. In acest context, este cazul sa ne concentram asupra problemelor generate de libertatea de miscare in interiorul UE”, a declarat ministrul de interne  britanic.

Ea a mai sugerat ca, pe viitor, statelor candidate sa adere la Uniunea Europeana sa li se impuna obligativitatea atingerii unui anumit nivel de dezvoltare economica inainte de a deveni membre cu drepturi depline in UE.

 

Nu va atingeti de… normele europene

„Normele de functionare a Uniunii Europene sunt corecte si nu trebuie modificate in niciun fel. Iar statele membre ale UE sunt datoare sa le aplice pentru a combate abuzurile”, a intarit Viviane Reding, comisar european pe probleme de justitie, in replica la cererile de limitare a celor mai importante principii ale Uniunii Europene lansate de ministrul britanic Theresa May. „Daca incepem sa negociem libertatile prevazute in tratatele Uniunii, vom sfarsi prin pierderea tuturor acestora”, a mai atras atentia oficialul de la Bruxelles.

O piata economica libera si toate avantajele care deriva din aceasta presupune in egala masura libertatea de miscare a pietei muncii. In consecinta, locuitorii niciunui stat membru al UE nu ar trebui sa ajunga sa fie tratati ca cetateni europeni „de mana a doua”, au sustinut reprezentantii tarilor din Europa de Est la reuniunea ministrilor europeni de interne si de justitie, conform BBC News.

Pretentiile emise de reprezentantii Marii Britanii in cadrul intalnirii au fost primite cu o oarecare „simpatie” din partea altor tari participante, a sustinut Chris Morris, corespondentul BBC Europe. Acesta a adaugat ca propunerile avansate de britanici nu au beneficiat de prea mult suport la nivel politic si ca atare, nu a existat un curent de opinie favorabil pentru o reevaluare a aplicarii principiului libertatii de miscare in cadrul UE.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!