UE, socata de referendumul din Elvetia?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 februarie 2014

Rezultatul referendumului pe tema imigratiei din Elvetia pare ca a socat multi lideri europeni, scrie presa belgiana. Majoritatea populatiei este de acord cu limitarea accesului persoanelor straine in aceasta tara, scrie New Europe, preluata de ziare.com. Elvetia nu este un stat membru al Uniunii Europene, ci face parte doar din spatiul Schengen, asa ca isi tine granitele deschise pentru cetatenii UE care vor sa-si gaseasca acolo un job.

Timp de cateva zeci de ani, muncitori din tarile invecinate treceau granita si se intorceau acasa chiar si in aceeasi seara. In consecinta, ce s-a schimbat in ultima vreme?, se intreaba jurnalistii belgieni.

Publicatia citata mentioneaza ca una dintre cauze o reprezinta largirea blocului comunitar, care cuprinde acum 28 de tari. In consecinta, milioane de europeni isi pot gasi un loc de munca in Elvetia, unde conditiile superioare multor state din UE ii atrag pe straini ca un magnet. Insa dupa rezultatele referendumului, multi lideri europeni s-au grabit sa critice Elvetia, in special pentru faptul ca a violat una dintre cele mai sacre reguli: libertatea de miscare.

Printre ei se numara ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn, dar si omologul sau francez Laurent Fabius, care a precizat ca acordul UE-Elvetia, semnat in 1999, contine o „clauza-ghilotina”, astfel ca daca un singur element se schimba, atunci totul se poate duce de rapa.

„Iar acest lucru e adevarat. Referendumul a aratat cele doua fete total opuse ale societatii elvetiene. Intr-o parte se afla traditionalistii, care considera ca nu va iesi nimic bun din convietuirea cu strainii, iar de cealalta parte se afla cei care sunt constienti de beneficiile aduse de imigranti”, se arata in articolul citat.

Ipocrizia UE

Elvetia nu inseamna numai sectorul bancar. Succesul acestei tari este datorat si altor domenii precum industria si serviciile, unde lucreaza multi imigranti din UE. In ciuda acestei realitati, New Europe noteaza ca traditionalistii reprezinta o mai mare parte a populatiei decat ceilalti, insa publicatia a criticat si reactia „ipocrita” a UE fata de referendumul din aceasta tara.

„Care a fost reactia celor mai bogate tari de pe batranul continent atunci cand romanii si bulgarii au scapat de restrictiile de munca, la 1 ianuarie 2014? A fost rasista si xenofoba. A respectat ea principiile si valorile europene? Sunt cetatenii Romaniei si Bulgariei egali cu ceilalti europeni? Raspunsul la ambele intrebari este, fara indoiala, «nu»”, se arata in articolul citat.

Publicatia New Europe a concluzionat ca liderii UE ar trebui sa se uite in ograda lor inainte sa ii critice pe elvetieni.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!