Uite flota, nu e flota NATO!

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iunie 2016

NATO_nave militarePremierul bulgar Boiko Borisov a declarat la 16 iunie, în contextul unei vizite a președintelui român Klaus Iohannis în Bulgaria, că atât el, cât și președintele Rosen Plevneliev se opun inițiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, care să contracareze influența rusă.

În cursul aceleiași zile, aflat la Ruse, Iohannis a declarat că propunerea făcută autorităților bulgare referitoare la colaborarea dintre forțele navale ale României, Bulgariei și Turciei viza doar exerciții comune ale celor trei flote și training comun al militarilor. Iohannis a subliniat că nu s-a pus problema unei flote a NATO, relatează News.ro.

„Această inițiativă pe care am prezentat-o, și am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului (Bulgariei – n.red.), este o inițiativă care țintește o colaborare, practic, în zona exercițiilor comune și a trainingului forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa-numita inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, se referă la exercițiu și training comun. Noi credem că această inițiativă, în final, trebuie să se găsească sub umbrela NATO, fiindcă toate trei țările riverane, România, Bulgaria și Turcia, sunt aliați în NATO”, a explicat Iohannis, potrivit Ziare.com.

El a negat că exercițiile militare comune și trainingul comun ar însemna constituirea unei flote comune a celor trei state.

„Unde a apărut, probabil, o înțelegere greșită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră. Este evident că detaliile tehnice, felul în care se realizează această inițiativă și cum va arăta ea, mai trebuie bine negociată, trebuie clarificat cine cu ce forțe, cu ce logistică participă și acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârșit”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că discuțiile între cele trei state au început mai demult. „Este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această inițiativă. Sigur, fiecare are opinia lui și are dreptul să aibă opinia lui și abordarea proprie, dar eu cred că este o inițiativă foarte bună care are, în etapa principală, ca obiectiv principal compatibilizarea forțelor navale a trei aliați din NATO”, a mai spus Iohannis.

Refuzul exprimat de Bulgaria vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, Guvernul de la Sofia semnala că susține propunerea.

A doua zi, la 17 iunie, ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că nu s-a pus niciodată problema creării unei flote navale comune cu România și Turcia la Marea Neagră și că oficialii de la București au propus doar ca țările să facă antrenamente împreună.

Informațiile despre o presupusă propunere de a crea o flotă navală comună au reprezentat un „război de propagandă cu elemente de tactică de război hibrid”, a precizat ministrul bulgar al apărării.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!