UK achită datoria de război după 100 de ani

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 martie 2015

La aproape o sută de ani de la încheierea primului Război Mondial, Marea Britanie a terminat de plătit datoriile uriaşe contractate în timpul primei mari conflagraţii mondiale.

Trezoreria britanică a plătit săptămâna aceasta aproximativ 1,9 miliarde lire sterline pentru a răscumpăra de la un număr de peste 100.000 de persoane „obligaţiuni de război” emise în anul 1917 pentru a finanţa datoriile uriaşe contractate de Marea Britanie pentru finanţarea Primului Război Mondial.

Emise iniţial cu o dobândă de 5%, obligaţiunile au fost convertite în obligaţiuni cu o dobândă mai mică, de 3,5%, în 1932, când datoria publică a devenit nesustenabilă. Oficiul pentru managementul datoriei estimează că în total Marea Britanie a plătit dobânzi în valoare de 3,7 miliarde de lire sterline de la contractarea împrumutului în 1917.

————————————–

În 1914, datoria naţională se situa la 650 milioane de lire sterline, însă la finele războiului era de aproximativ şapte miliarde de lire sterline şi a fost finanţată prin emiterea de obligaţiuni.”

Jim Leaviss, directorul M&G Investments

————————————–

Datorită dobânzilor mici din prezent, guvernul britanic poate să-şi achite datoriile de război prin emiterea de noi obligaţiuni în condiţii mai favorabile.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!