UK legalizează „proiectarea copiilor”?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 februarie 2015

pregnancy scan

Marea Britanie poate deveni prima ţară din lume care legalizează fertilizarea in vitro cu ADN provenit de la 3 oameni. Parlamentarii vor dezbate această tehnică controversată care implică modificarea materialului genetic transmis de la o generaţie la alta.

Dezbaterea constă în acceptarea sau refuzul „donaţiilor de mitocondrii” sub prevederile legii fertilizării umane şi a embriologiei (Human Fertilisation and Embryology Act).

Asta ar permite femeilor să aibă copii fără boli incurabile ale mitocondriei, care este generatorul energetic pentru marea majoritate a celulelor.

Oponenţii pun la îndoială siguranţa acestei proceduri şi pretind că asta ar putea duce la concepţia de progenituri „proiectate”.

Dar Prof.  Dame Sally Davies, (Chief Medical Officer al Angliei) susţine că această procedură ar preveni multă suferinţă. „Cele 37 de gene ale mitocondriei sunt pentru producerea de energie, nu definesc cum şi cine suntem. Majoritatea copiilor născuţi cu deficit mitocondrial nu trăiesc mai mult de 2 ani. Ceilalţi suferă degradări treptate ale inimii, muşchilor, rinichilor şi creierului şi mor cel mai adesea în adolescenţă,” subliniază Davies.

Donaţia mitocondrială este rodul muncii unor oameni de ştiinţă de la Newcastle University. Se propune folosirea unei tehnici standard de fertilizare in vitro pentru fertilizarea unui ovul de la o femeie afectată şi a unui alt ovul provenit de la un donator.

Apoi se extrege nucleul embrionului afectat (care conţine 99,9% din ADN-ul părinţilor), lăsându-se în urmă astfel mitocondriile defecte. Urmează apoi extracţia nucleului din embrionul donator, pentru ca nucleul părinţilor să poată fi transplantat în locul său. În final, embrionul rezultat va fi implantat în uterul mamei.

Se estimează că în Marea Britanie sunt aproximativ 2500 de femei care suferă de afecţiuni mitocondriale şi pot beneficia de această procedură.

Dar David King, membru al Human Genetics Alert, îi îndeamnă pe parlamentari să nu permită această procedură.

„Aici nu este vorba de protejarea embrionilor, ci de protejarea copiilor de riscuri de afecţiuni grave ale sănătăţii ce pot surveni în urma acestei proceduri inutile. Societatea trebuie protejată de o posibilă proiectare eugenică de copii ce va urma negreşit pe viitor”.

Tot King mai spune că „afecţiunile mitocondriale pot fi prevenite prin convenţionalul transplant de ovul, o metodă de încredere care nu implică riscuri de sănătate. Aceste proceduri nesigure nu fac decât să permită mamei să fie părinte din punct de vedere genetic, fără a prezenta însă un beneficiu medical real.”

Tehnica a fost deja aprobată atât de membrii unor comisii ştiinţifice şi etice, cât şi de publicul larg care susţine punerea ei în practică.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!