UK, neobligată să accepte cota de imigranţi stabilită de UE

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK la zi pe data 31 mai 2015

imigranti-mediterana

Comisia Europeană spune că Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca nu sunt obligate să se alăture programului de alocare a unor cote de imigranţi, cu toate că situaţia cu imigranţii care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge ilegal în Europa este destul de delicată.

Legislaţia europeană permite Marii Britanii şi Irlandei să nu adere la un astfel de program, cu condiţia să-şi expună dorinţa de neparticipare în primele trei luni de la momentul la care UE va face această propunere. Danemarca deja a negociat neparticiparea, venind în întâmpinarea Comisiei Europene, care plănuieşte să stabilească nişte cote pentru a distribui imigranţii ilegali între toate ţările europene. Toate acestea pentru că ruta imigranţilor ilegali care traversează Mediterana devine tot mai aglomerată.

Franţa, Germania, Italia şi alte câteva ţări europene sprijină stabilirea cotelor, dar pentru ca o astfel de propunere să devină lege ar fi necesar ca majoritatea guvernelor statelor din UE să subscrie. Home Office-ul britanic, spre exemplu, este împotriva unui astfel de program, sugerând că UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe combaterea activităţii traficanţilor de persoane. Marea Britanie are, de altfel, detaşate câteva elicoptere de căutare şi salvare şi un vas de război, HMS Bulward, pentru a acoperi zona de Mediterană dintre Libia şi Italia.

 

Juncker vrea ca toate statele UE să sufere în mod uniform

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a spus: „Vom face eforturi pentru introducerea unui sistem de cote şi vom propune un sistem de relocare a imigranţilor pe tot cuprinsul Uniunii Europene – solidaritatea treabuie împărţită.”

Proiectul de lege al Comisiei Europene urmăreşte să instituie „un sistem obligatoriu de relocare şi distribuire a celor care au o nevoie clară de a fi protejaţi în sânul UE, care să se declanşeze în mod automat atunci când una din ţările UE se confruntă cu un flux masiv de imigranţi ilegali”.

Totalul de cereri de azil în ţările UE în ultimele 12 luni (până în martie 2015) se ridică la 695.435. Dintre acestea, 247.635 de cereri au fost depuse în Germania, 81.420 în Suedia, 73.585 în Ungaria, 63.860 în Italia, după care urmează Austria (31.265), UK (29.340) şi celelalte state UE.

Conform programului conturat de Comisia Europeană, statele UE ar veni în ajutorul unui alt stat membru când acesta s-ar afla într-o situaţie de urgenţă din punctul de vedere al imigraţiei.

 

Marea Britanie s-ar putea trezi cu 400.000 de imigranţi din Hong Kong

Până la 400.000 de rezidenţi ai Hong Kong-ului şi-ar putea cere dreptul de a se stabili în Marea Britanie pe fondul întăririi controlului Beijing-ului asupra fostei colonii britanice.

Din cei 7,3 milioane de rezidenţi ai Hong Kong-ului, 400.000 primiseră statutul de cetăţeni britanici de peste hotare înainte de transferul insulei către Republica Chineză, în 1997. La aceştia se adaugă şi localnici care au făcut parte din Forţele Armate Britanice, dar care au rămas în Hong Kong după ce UK a cedat controlul.

Înainte de transferul insulei, 50.000 de rezidenţi selectaţi ai Hong Kong-ului, în general corporatişti şi birocraţi, au primit paşapoarte britanice. Marea Britanie a acordat alte 500 de paşapoarte în anii ’90 unor reprezentanţi ai forţelor armate din Hong Kong, însă ceilalţi, care n-au primit o asemenea onoare, s-au simţit „abandonaţi”.

Acum, trei veterani militari din Hong Kong au demarat un test, încercând să aplice pentru paşapoarte britanice. Au depus, de asemenea, o petiţie semnată de sute de foşti militari, la 10 Downing Street, pentru a-şi cere dreptul de şedere în UK. Harry Wong, de 50 de ani, unul dintre cei trei aplicanţi, ofiţer al Poliţiei Militare Regale, a spus: „Este un drept pe care îl merităm. Nu ne dorim decât să ni se dea ceea ce este just.”

Se aşteaptă ca mulţi alţi rezidenţi ai Hong Kong-ului să calce pe drumul deschis de cei trei.

 

Marea Britanie se simte încolţită

Imigranţii ilegali pătrunşi în UE asaltează graniţele UK-ului, est-europenii dar şi alţi cetăţeni UE caută să-şi îmbunătăţească traiul pe meleaguri britanice, în timp ce UE face presiuni suplimentare, încercând să impună britanicilor măsura de a accepta la ei acasă o cotă de imigranţi ajunşi în număr mare în alte ţări europene. În opinia britanicilor, cea mai mare grozăvie, gândită iarăşi de UE, este cota de azilanţi pe care UK ar ajunge să o accepte ca urmare a planului UE de a deschide un număr de tabere de azilanţi în Africa şi Asia, permiţând cetăţenilor din aceste regiuni să ceară azil de Europa chiar şi înainte de a păşi efectiv în UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!