UK: prima putere economică a Europei, datorită imigranților

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 decembrie 2014

london_professionals

Imigranții atât de criticați de clasa politică de la Londra pot transforma Marea Britanie în cea mai puternică economie europeană în mai puțin de 50 de ani, atrage atenția editorialistul Jeremy Warner în ediția online a cotidianului The Telegraph din 9 decembrie.

Regatul Unit ar putea redeveni cea mai importantă economie europeană în următorii 45 de ani, după cum se susține în prognozele actuale ale Comisiei Europene (CE). În aceeași perioadă, Franța ar ajunge a doua cea mai dezvoltată putere economică din UE, în timp ce Germania s-ar clasa numai pe poziția a treia în acest clasament. Previziunile au fost făcute ținând cont de mai mulți factori economici, sociali și demografici din fiecare țară. Iar perspectiva evoluției gradului de îmbătrânire a populației din fiecare țară a fost luată în considerare ca fiind unul dintre cei mai importanți dintre aceștia, după cum susține Jeremy Warner de la The Telegraph.

„Această schimbare ierarhică va fi posibilă în mare parte ca urmare a ratei fertilității populației în Regatul Unit, aceasta fiind în prezent cea mai ridicată din Europa. Marea Britanie este deja superioară Germaniei din punct de vedere demografic”, susține editorialistul.

Valoarea actuală mare a migrației nete înregistrate la nivelul regatului este un alt indicator important luat în calcul de specialiștii CE. Ei au apreciat că aceasta va continua să rămână la același nivel contribuind la creșterea populației britanice cu nouă milioane de oameni până în 2060.

Populația Germaniei ar urma să scadă simțitor, ajungând la 71 de milioane față de cele 81 de milioane de germani care trăiesc în prezent în cel mai puternic stat european. Numărul francezilor va crește de asemenea, dar în proporție mai mică, în timp ce numărul locuitorilor Marii Britanii se va înmulți substanțial, consideră experții din Comisia Europeană.

Urcarea Regatului Unit pe prima poziție printre economiile europene va presupune și un efort investițional susținut, constând în construcția de noi locuințe, școli, spitale și dezvoltarea accentuată a serviciilor publice.

În final, Marea Britanie ar putea deveni „centrul gravitațional” al Europei și statul cu cea mai mare putere de decizie în interiorul Uniunii Europene, sugerează specialiștii Comisiei Europene, conform The Telegraph.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!