UK, RAIUL IT-IȘTILOR ROMÂNI!

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 21 martie 2016

Diaspora romaneasca_UK, raiul IT-istilor romani

Contrar clișeelor din presa engleză, românii care vin în UK nu sunt doar zilieri în construcții, spălători de vase sau, mai rău, cerșetori! Mulți dintre ei au joburi de birou și o importantă clasă de specialiști o reprezintă cei din domeniul IT. În special, Londra este plină de IT-iști de origine română.

Motivația pentru care aceștia aleg ca loc de muncă UK este faptul că englezii plătesc foarte bine în acest domeniu. Nu trebuie să fii neapărat „genial”, ci doar să ai minime cunoștințe și disponibilitate de muncă. Este de ajuns să ai parte de un venit mai mult decât decent pentru UK. În comparație cu veniturile din România, se poate spune, deja, că ești un privilegiat al soartei!

Un alt avantaj îl reprezintă, părerea bună de care se bucură IT-iștii români în Londra. Spre deosebire de alte domenii, dacă ai un CV de IT-ist și ești român, deja îți crește cota și venitul. Este unul din puținele domenii de activitate în care originea de român îți oferă un atu. Conform celor intervievați, IT-iștii români sunt la mare căutare aici!

 

 

Reputația IT-iștilor români

a ajuns și la Londra

 

Combinația „român” – „IT” reprezintă cheia succesului și a găsirii rapide a unui job bine plătit în UK, în special în Londra. Toți cei intervievați spun că nu le-a luat mult timp să-și găsească de muncă și să se integreze rapid în piața muncii. Fie că e vorba de un simplu IT support sau de alte specializări ce necesită cunoașterea mai multor programe, românii trec cu brio de interviurile de angajare. Mulți preferă, însă, să lucreze pe cont propriu, preferând să-și vândă produsele IT sau graphic design pe generoasa piață londoneză. Interesant este faptul că cei mai mulți dintre clienții londonezi insistă să aibă colaborări cât mai de durată cu designerii români. Asta înseamnă că odată ce au cumpărat întâmplător un produs de la un român, cer datele de contact ale acestuia și propun și alte proiecte. Se poate spune că, în acest domeniu, românii nu au concurență din perspectiva raportului preț-calitate. Singurii care le fac „probleme” românilor sunt IT-iștii asiatici, în special cei din India.

 

Andrei a venit în Londra, la insistențele patronului englez

Andrei are 36 de ani și s-a specializat în grafică IT, în special în materiale de marketing. Acesta colaborează de mai bine de cinci ani cu o firmă din Londra. „Am dat peste ei întâmplător, când am găsit un proiect pe un site de specialitate. Am concurat la acel proiect și l-am câștigat. Ulterior, managerul firmei mi-a propus o colaborare mai lungă, în care ei îmi dădeau proiecte și eu le executam. Probabil, le-a plăcut cum lucram și faptul că nici nu ceream foarte mulți bani în comparație cu alții. Cu toate acestea, câștigam bani frumoși. Ca exemplu, pentru un proiect la care lucram 3-4 ore, primeam 100 de lire”, ne povestește Andrei.

 

„Chemat la Londra”

„În primii doi ani, le lucram proiectele de acasă, din România. După o perioadă, managerul a insistat să vin să lucrez în Londra. La început nu prea mi-a plăcut ideea, pentru că mă simțeam bine cu munca în România și cu banii din Londra. Însă atât a insistat englezul încât, până la urmă, m-a convins. Partea bună pentru mine este că, indiferent de câte proiecte fac, am un salariu fix de 20 de lire pe oră. În medie, ajung la un venit de 4.000 de lire pe lună. Avantajul pentru ei este că pot comunica mult mai ușor cu mine. Când lucram din țară, purtam discuții lungi despre ce trebuia să fac, cum să arate proiectul, ce trebuie schimbat, etc. De aceea, probabil, a și insistat atât de mult englezul să vin aici”, ne-a spus Andrei.

 

Cum a ajuns grafician IT

„N-am terminat nicio facultate de profil. Am fost doi ani student, însă m-am lăsat de facultate și, oricum, ce am învățat acolo n-am folosit niciodată. Primele noțiuni de IT le-am căpătat în liceu și ulterior am învățat singur, program după program. Am lucrat mulți ani ca press-designer și am căpătat dexteritate și rapiditate. Atunci când lucrezi la un ziar și editezi pagini, ajungi des în situații în care trebuie să lucrezi contra cronometru. Apoi m-am specializat pe partea de publicitate, reclame, și am început să accesez site-urile de specialitate, în căutare de proiecte. Așa am ajuns să lucrez doar pe partea de grafică de marketing”, ne-a declarat Andrei.

—————————————

La concurență cu indienii

 

„Pe piața în care lucrez eu, românii sunt foarte apreciați pentru că sunt buni profesioniști și au imaginație creativă. În ultima perioadă, au început să apară din ce în ce mai mulți designeri indieni și au cam stricat piața. Aceștia vin cu un preț mult mai mic. Avantajul nostru, al românilor, e faptul că indienii cam fac treabă de mântuială, iar englezii apreciază calitatea. În ceea ce mă privește, prefer să lucrez mai multe ore pentru siguranța că produsul meu va fi apreciat și cam așa fac toți designerii români.”

Andrei

—————————————

 

 

Cum a ajuns un român

într-un office din centrul Londrei

 

Darius are doar 26 de ani și la nicio lună de când a venit în Londra, acum doi ani, a ajuns să lucreze pentru o firmă de IT care are birourile în Piccadilly.

„Eu am terminat facultatea de economie, deci sunt economist la bază. Pentru mine IT-ul a reprezentat un hobby. N-am venit în Londra să lucrez în IT, dar s-a întâmplat să cunosc un prieten care mi-a recomandat acest job. M-am prezentat la interviu și a doua zi am fost invitat la muncă. Oficial, jobul în care lucrez este de account manager, dar în realitate fac munca unui IT support. E foarte simplu, nu e nevoie de cunoștințe speciale. Până acum n-am întâlnit situații care să mă depășească”, ne-a declarat Darius.

 

Muncă puțină, bani destui!

„Eu nu câștig foarte mult, dar nici prestația mea nu e extraordinară. Sunt plătit la săptămână cu 600 de lire. Partea bună este că programul este foarte flexibil și sunt cel mult 40 de ore de program pe săptămână. De multe ori se întâmplă, însă, ca în timpul programului să nu fac absolut nimic, pentru că nu este de lucru. E drept, atunci când există o urgență, mă deplasez în afara orelor de program pentru a rezolva situația. În general, sunt mulțumit de banii primiți, deși am prieteni care câștigă mult mai bine. Pentru mine, însă, e important să am și timp să stau cu familia. Aș putea câștiga și eu mai mult în acest domeniu, dar ar trebui să sacrific din acest timp și, decoamdată, nu sunt dispus să fac asta”, ne explică Darius.

 

Colegul de birou, prieten cu Tony Blair

„Clădirea în care se află birourile firmei este situată lângă Piccadilly Circus și aici își au sediile firme mari din Londra. Uneori, când nu am ce face, colegii de birou mă roagă să le remediez mici probleme la PC. Odată m-a chemat un om în vârstă care avea o problemă cu rezoluția de la monitor. Ulterior, am aflat că acea persoană este multi milionară și vine la birou doar ca să-și exerseze mintea. De asemenea, colegii mi-au spus că este vecin cu Tony Blair și de multe ori și își bea cafeaua cu acesta, dimineața. Nu e ceva extraordinar în Londra, pentru că aici sunt foarte mulți oameni bogați care se poartă normal, nu ies în evidență cu nimic”, ne-a spus Darius.

—————————————

Recrutat de pe băncile facultății

 

Gelu are 27 de ani și lucrează în Londra de un an. Încă din timpul anilor terminali ai facultății, acesta a primit o ofertă de la o companie din Londra. Interesant este faptul că acesta nu a făcut facultatea în România, ci în Italia. Acolo a terminat facultatea de inginerie informatică.

„Pentru că părinții mei au emigrat în Italia, am făcut în această țară și liceul și facultatea. Nu mă așteptam să ajung în Londra. Încă înainte de a termina facultatea am primit o ofertă de la o firmă mare din UK. Am acceptat, așa că de un an de zile lucrez aici ca software engineer. Salariul este confidențial, dar pot spune că este peste medie, ceea ce pentru început este destul de bine. La compania la care lucrez sunt peste 1.000 de angajați, însă foarte puțini români. Cei mai mulți sunt italieni. De când lucrez acolo, nu am întâlnit decât cinci români. Ideea este că mă simt bine aici și îmi place Londra. Nu exclud posibilitatea de a pleca în altă țară, dar prefer să rămân aici.”

Gelu

—————————————

 

trimiteri-sus-4

IT-iştii români, favorizaţi de UK

ANGAJAT IN UK

Emi Gal, „copilul teribil al online-ului românesc”. Interviu în exclusivitate

Ai vrut la muncă în UK? Iată oraşele în care poţi fi cel mai fericit

trimiteri-jos-4

 

 

A venit în Londra să repare telefoane și

a ajuns să lucreze pentru o mare firmă de IT

 

Marius are 24 de ani și a venit în Londra de doar 6 luni.

„M-a chemat aici un prieten, care mi-a găsit un job la un magazin mic. Treaba mea era să schimb ecranele la telefoane. Nu prea știam nimic despre Londra, așa că atunci când mi s-a spus că voi primi 5 lire pe oră, mi s-a părut un salariu bun. Problema a fost că după două săptămâni, când am primit banii, a fost cam jumătate din suma pe care o estimam. Patronul meu, un indian, mi-a spus că deocamdată poate să-mi ofere doar 3 lire pe oră. Între timp, am aflat care sunt salariile aici și mi s-a părut o bătaie de joc. Am luat banii indianului și i-am spus că de mâine nu mai vin”, ne povestește Marius.

 

Repara calculatoare, din plictiseală

„Neavând de lucru, stăteam mai mult în casa în care locuiam în Londra. Era o casă plină de români, cu camere cu paturi supraetajate. Într-o zi, un coleg de cameră m-a întrebat dacă pot să-l ajut cu laptopul. Era plin de viruși, așa că i-am reinstalat Windows-ul. Ceilalți din casă, auzind că mă pricep, mi-au mai adus niște laptopuri. Apoi au început să vină prieteni de-ai lor. Evident, am început să-i taxez și așa m-am întreținut câteva săptămâni”, ne-a declarat Marius.

 

Job de vis, printr-o întâmplare

„Unul din românii căruia îi reparasem un laptop m-a întrebat dacă nu vreau un job în domeniu, pentru că are un cumnat care lucrează pentru o firmă englezească și a auzit că au joburi. Mi-a dat un număr de telefon, am sunat și am fost programat la un interviu. Am început munca din prima zi. Practic, firma la care lucrez oferă asistență tehnică în domeniul IT, iar eu sunt trimis în diverse locații să rezolv probleme minore. Salariul este confidențial, dar pot spune că acum câștig mai mult decât am visat vreodată. Ca să nu mai spun că mi s-a promis că salariul va crește!”, ne-a spus Marius.

 

 

Programatorii, cei mai câștigați:

2.000 de lire pe săptămână

 

Adevărații specialiști din domeniul IT sunt programatorii. Aici însă îți trebuie studii și experiență. Nu te poți angaja ca programator doar pentru că știi să instalezi un Windows sau să operezi câteva programe. Salariul unui programator în UK poate trece de 10 mii de lire pe lună.

Alin are 32 de ani și a lucrat acasă în urmă cu câțiva ani pentru o companie străină care și-a deschis reprezentanță în România. După un timp, a primit propunerea din partea firmei pentru a veni să lucreze în UK, pentru un salariu de patru ori mai mare. „În România eram plătit, în medie, cu 2.000 de euro. Aveam, însă, perioade în care nu existau proiecte, așa că veniturile mele puteau să scadă. De când am venit în UK, am proiecte tot timpul, așa că acum câștig aici într-o săptămână cât câștigam în România într-o lună”, ne-a declarat Alin, specialist în programare.

 

Developer pentru 6.000 de lire pe lună

Mihai lucrează în Londra pentru o firmă internațională de marketing.

„Împreună cu alți colegi asigurăm service-ul la site-ul prin care se fac vânzările. Este o muncă de mare răspundere, pentru că ne ocupăm și cu siguranța site-ului. Am făcut ceva asemănător și în România și am fost angajat aici după o serie severă de interviuri. Acum primesc aproximativ 6.000 de lire pe lună, dar am colegi care câștigă și mai bine. Aici, cel mai mult contează, pe lângă cunoștințele din domeniu, CV-ul, recomandările, seriozitatea. Trebuie să prezinți încredere pentru a primi un job în acest domeniu”, ne-a declarat Mihai.

 

Migrația IT-iștilor români spre Londra

„Am foarte mulți prieteni care lucrează în acest domeniu în Londra și, practic, și ei m-au ajutat să ajung aici. Din experiența mea, vă pot spune că foarte mulți specialiști români, programatori în IT, emigrează. Probabil, cei mai mulți vin în UK, dar se găsesc joburi similare și în Germania, Franța sau țările nordice. Culmea este că și în România sunt salarii bune în acest domeniu dar, totuși, nu se poate compara cu cele ale companiilor din străinătate. Adică, în România primești între 1.000 și 2.000 de euro pe lună, pe când aici e de câteva ori mai mult. De aceea, mulți IT-iști români emigrează. Practic, din cercul meu de prieteni și cunoscuți, 90 la % lucrează în străinătate, iar cei care încă sunt în România au de gând să plece și ei”, ne-a spus Mihai.

 

Companiile încep să-și recruteze angajații direct din

România

În ultimii ani, peste 50 de mari companii şi-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel. Cu peste 64.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner. Mai mult, România este, după India şi China, al treilea cel mai mare jucător din industria globală de software.

—————————————

„Nu știu care e situația în alte domenii de activitate, dar în IT, dacă spui că ești român, deja ești privit cu respect. Există o adevărată comunitate de IT-iști români în UK și faptul că aceștia fac o treabă foarte bună îi ajută pe cei noi care vin aici în căutarea unui job. Este ca și o recomandare. Evident, trebuie să fii și bun, să ai cunoștințele necesare. Nu te angajează nimeni doar pentru că ești român, însă asta te poate ajuta.”

Darius, account manager în Londra

—————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

5 pareri la “UK, RAIUL IT-IȘTILOR ROMÂNI!”

 1. Asaftei Adrian Spune:

  Buna seara, apropo de IT-sti, stie cineva un job in IT pentru o persoana care a lucrat 11 ani in vanzari si service IT, in Romania?
  Multumesc anticipat!
  Cer scuze administratorilor daca nu am postat unde trebuie.

 2. Agentie Web Design Spune:

  Da , salut , oferim noi joburi It-stilor , pentru informatii foloseste site-ul nostru http://www.websignal.ro , sau adresa de email contact@websignal.ro !
  O zi buna

 3. Dumbraveanu Danu Spune:

  Buna,
  rog sa-mi scrie cineva la email, detin cetatenie Romana si a R. Moldova. Muncesc in IT, supprt tehnic nivel 2, engleza A2, daca cineva cunoaste un job .
  Va multumesc.

 4. Dumbraveanu Danu Spune:
 5. Cristian Spune:

  Salut,2017 am absolvit facultatea de informatica, am facut un an de master iar recent am emigrat in Uk,Northampton si am rugamintea catre cei ce pot sa ma ajute cu job in domeniu sa ma contacteze pentru un eventual ajutor. Multumesc mult.Facebook Cristian Gortolomei

  P. S. Daca acest comentariu incalca termenii si conditiile site-ului, solicit inlaturarea textului.

Spune-ti si tu parerea!