Românii proprietari se bucură de creșterea prețului la locuințe

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 12 august 2015

uk_house1_1

Românii care au reușit să își cumpere case în perioada crizei financiare s-au bucurat de prețuri scăzute la locuințe, iar acum, după ce piața imobiliară a revenit la poziția dinaintea colapsului financiar, ei au încă un motiv de bucurie: casele lor valorează cu o treime mai mult sau, în unele cazuri, aproape dublu.

Prețul caselor în Anglia și Țara Galilor a urcat la un nivel record, depășind valoarea atinsă în timpul perioadei de prosperitate dinaintea crizei financiare, după cum noi statistici publicate detaliază. Oficiul de Carte Funciară (The Land Registry) a publicat, la sfârșitul lunii trecute, un raport conform căruia prețul locuințelor a crescut cu 1% doar în luna iunie, în vreme ce 21 de cartiere londoneze au arătat o creștere pe piața imobiliară de cel puțin 10%.

După calculele Oficiului de Carte Funciară, prețul mediu al unei locuințe este acum 181.619 de lire sterline, aceasta reprezentând cea mai mare sumă de când statisticile au început să fie ținute acum 20 de ani. Această cifră depășește prețul mediu din noiembrie 2007, când s-a înregistrat vârful de 180.983 de lire, după cum scrie cotidianul The Guardian.

Dacă unele zone și cartiere au întâmpinat creșteri de până la 15 procente în ultimul an – cum ar fi Merthyr Tydfil (15%) și Reading (14%), alte zone au avut scăderi la prețul imobiliarelor – cum sunt Bolton (-1.6%), Bradford (-1.1%) și Doncaster (-0.6%). Majoritatea zonelor au avut, însă, o creștere, cifrele investite de proprietari fiind astăzi mult mai mici decât prețul de cumpărare de acum câțiva ani.

 

Preț dublat în trei ani

Cele mai fericite cazuri sunt ale persoanelor care au reușit să cumpere după criza financiară, când prețurile erau mai scăzute. Astăzi, proprietarii care își verifică valoarea locuinței cumpărate au surpriza și bucuria să afle că dețin ceva mult mai valoros decât era la cumpărare.

Marius, un tânăr român care și-a cumpărat locuința în iunie 2012, a observat că prețul apartamentului este considerabil mai mare.

—————————————

„Am dat pe un apartament cu două camere, două băi și balcon 215.000 de lire. Prețul listat de compania care a construit blocul era de 250.000, dar pe mine, brokerul m-a învățat să negociez și am obținut un preț mai bun. Practic, le-am spus că renunț dacă nu îmi coboară la 215.00. Și după câteva zile, m-au sunat că mi-l dau la prețul cerut de mine. Din câte am vorbit cu alți locatari din blocul nou construit, toți au plătit prețul cerut de companie.

De atunci și până acum, am urmărit mereu evoluția prețurilor. Eu verific întotdeauna pe website-ul rightmove.co.uk, sunt mai multe website-uri unde poți verifica, dar acesta este foarte ușor de folosit. De acum trei ani, prețurile la apartamente din același bloc au avut o creștere uriașă. Din iunie 2012 până în august 2014, apartamentele s-au făcut 400.000 de lire”

Marius, proprietar al unui apartament dintr-un complex rezidenţial aflat în Tottenham Hale, Londra

—————————————

„Cred că această creștere se datorează atât creșterii la nivel național și în Londra, cât și pentru că zona a avut, în acești ani, îmbunătățiri majore la cum arată și la infrastructură. S-a făcut o stație nouă de autobuze, s-au refăcut multe străzi și traficul a fost modificat și încă se lucrează la stația de metrou și de tren pe care vor să o facă foarte modernă. Proiectul se va termina în 2016 și mă gândesc că atunci prețul o să fie și mai mare. Investițiile făcute în zonă au contat foarte mult, cred, la formarea acestui preț, aproape dublu față de cumpărare”, mai explică Marius.

 

Să vând, să nu vând

Românul se gândește să vândă apartamentul, având în vedere că profitul ar fi foarte bun: „Sunt conștient că asta este o mare bulă, care o să se spargă la un moment dat, prețul ăsta mi se pare umflat. E posibil ca în viitor prețurile să mai scadă. Eu mă gândesc să las să ajungă la prețul maxim, când se termină lucrările de investiție în zonă, și apoi să îl vând. Cu banii ce i-aș lua pe apartament aș putea să îmi iau o casă undeva în afara Londrei”, ne mai spune Marius.

O altă româncă ce și-a cumpărat o casă în Milton Keynes a observat că prețul casei cumpărate a crescut, deși nu la aceeași rată ca prețurile din Londra. Cristina a cumpărat o casă cu patru dormitoare, living, dining, grădină și două băi în 2009.

—————————————

„Am plătit atunci 161.000 de lire și am făcut îmbunătățiri la ea. Chiar săptămâna aceasta, m-am uitat la prețurile din zonă pentru case similare și am văzut că prețurile sunt acum undeva între 200.000 și 240.000 de lire. Creșterea este mare, dar încă nu într-atât de mare încât să mă gândesc să o vând. În anumite circumstanțe da, m-aș gândi să o vând, dar pentru un profit mai mare. Acum, cum am și familie, deocamdată mi-e bine să rămân în ea. Ai destulă bătaie de cap când faci o ipotecă, nu aș trece din nou prin asta decât în anumite împrejurări.”

Cristina, proprietara unei case în Milton Keynes

—————————————

„Faptul că piața e bună acum e un plus pentru proprietari, dacă te ocupi, poți să faci niște bani frumoși doar datorită pieței, fără ca tu să miști un deget. Dar la mine de exemplu, când ne-am mutat, a trebuit să facem îmbunătățiri. Am făcut cam tot, pereții, izolația, instalația electrică, baia și bucătăria le-am făcut de la zero, plus ceva mobilă ce am cumpărat și am cheltuit undeva între 20.000 și 30.000 de lire. Așa că ne-am făcut-o cum ne place, nu m-aș muta degrabă”, ne mai spune românca.

„Am fost atentă la prețul locuințelor în mod constant. Într-adevăr, creșterea s-a întâmplat după 2013, dar la casa mea, prețul a fost cam același de atunci, a crescut puțin de anul trecut. Pe lângă locație, foarte mult contează și avantajele locale, de exemplu cât de aproape este de gară sau de centru ori lucruri adiacente, cum ar fi locuri de parcare, grădină mare, terasă”, ne mai explică Cristina.

—————————————

„Am luat, cu ipotecă bineînțeles, o casă cu trei dormitoare, două băi și grădină, în stilul «terraced», cum spun ei, adică cu pereți comuni cu vecinii și la stânga și la dreapta. Am dat atunci 243.000 de lire și am verificat luna trecută cât valorează acum o casă de pe aceeași stradă, de construcție aproape la fel ca a mea. Prețul este acum de 325.000 de lire, ceea ce înseamnă un profit de peste 80.000 de lire. Deși acum nu mă gândesc să vând, voi verifica prețurile în mod constant. Dacă diferența trece de 100.000 de lire, sigur voi vrea să o pun în vânzare, poți face multe cu 100.000.”

Octavian,  român din South Croydon, din sudul Londrei, care şi-a cumpărat casă în 2011 şi a văzut cum preţul locuinţei a crescut câte puţin an de an

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!