UK şi imigranţii: în câştig pe toată linia

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 6 martie 2015

Cum alegerile parlamentare din Marea Britanie se apropie, imigraţia va fi iarăşi un subiect exploziv. Atât politicienii de dreapta, cât şi cei de stânga se pot folosi de sperietoarea numită imigraţie. Pentru că alegătorii de dreapta se tem de imigraţie, considerând că prin creşterea numărului de imigranţi le va fi diluată propria cultură britanică, în timp ce alegătorii de stânga se tem de imigraţie, fiind de părere că salariile şi nivelul de trai vor scădea, ca urmare a competiţiei mărite pe piaţa muncii. London School of Economics (LSE) este de altă părere.

Un nou studiu realizat de LSE a demonstrat că imigraţia nu are ca efect scăderea salariilor sau creşterea şomajului. De asemenea, imigranţii nu ocupă locurile de muncă noi într-un mod disproporţionat. Studiul concluzionează că efectele economice ale imigraţiei presupuse de publicul britanic sunt false.

S-au analizat cifrele din toate regiunile Marii Britanii, comparând rata şomajului în rândul britanicilor cu schimbările în cuantumul imigranţilor. Nu a existat nicio corelare. Autorii studiului n-au găsit vreo conexiune nici între schimbarea ratei de imigraţie dintr-o zonă cu numărul persoanelor care au părăsit şcoala la 16 ani, care nu şi-au găsit de muncă şi nici nu încearcă să se califice. Iar zonele în care rata imigraţiei a fost cea mai mare nu au ieşit în evidenţă prin vreo schimbare notabilă a şomajului în rândul britanicilor nativi.

După ce studiul a concluzionat că imigraţia nu are ca rezultat creşterea şomajului, s-a urmărit şi efectul asupra salariilor. Dar nici aici nu s-a găsit vreo corelare între schimbările salariului britanicilor născuţi în UK şi imigraţia din zonă.

Acelaşi studiu a urmărit şi ocuparea locurilor de muncă nou create. Atât politicienii, cât şi jurnaliştii repetă în mod constant că imigranţii ocupă marea lor majoritate. Este faimoasă aprecierea primarului Londrei, Boris Johnson, care a remarcat că localurile Pret a Manger au tot timpul numai angajaţi străini. Dar cifrele spun altceva: în realitate, procentul de locuri noi de muncă (cu o durată de până la trei luni) ocupat de imigranţi este în mare parte acelaşi cu procentul imigranţilor din totalul de persoane apte de muncă.

————————————–

Per ansamblu, cifrele colectate de pe piaţa muncii din Marea Britanie sugerează că suspiciunile populaţiei britanice vizavi de consecinţele negative promovate de creşterea imigraţiei nu s-au materializat, în mare parte. În continuare nu există dovezi care să arate un impact negativ per total al imigraţiei asupra locurilor de muncă, asupra nivelului salariilor, asupra locuinţelor şi a serviciilor publice. Dacă s-a găsit, pe alocuri, vreun impact negativ asupra salariilor în rândul necalificaţilor, acesta este neglijabil. Cel mai mare impact pe care imigraţia îl promovează este exercitat asupra percepţiilor publicului britanic.

————————————–

Autorii studiului LSE demonstrează că politicienii şi alegătorii de dreapta nu au încredere într-o cultură britanică puternică şi perpetuă. Studiul LSE concluzionează că mai degrabă imigranţii sunt afectaţi şi se adaptează la stilul de viaţă şi cultura britanică, în timp ce imigranţii au darul de a îmbogăţi peisajul gastronomic, cultura şi vitalitatea, aspecte care sunt, de altfel, pozitive.

Prin urmare, temerile celor de dreapta par a nu avea fundament în aceeaşi măsură ca şi temerile celor de stânga. Studiul LSE spune vehement că imigraţia din Marea Britanie este benefică atât pentru imigranţi, cât şi pentru britanicii nativi.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!