UK-UE: George Osborne pune primele condiţii pe masa negocierilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 noiembrie 2015

uk_osborne-la-berlin

Într-un final, guvernul lui Cameron a început campania de negocieri cu Uniunea Europeană, încercând să impună un pachet de condiții preferențiale pentru a rămâne membru al UE.

Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, s-a aflat marţi în vizită la Berlin pentru a expune pretențiile Londrei. Săptămâna viitoare, o scrisoare conţinând aceste condiţii şi purtând semnătura premierului David Cameron, va ajunge pe masa lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Osborne a cerut o protecţie specială pentru statele UE care nu doresc să adopte moneda comună europeană, explicând că Marea Britanie „nu vrea să facă parte dintr-o Uniune Europeană tot mai integrată”.

Printre solicitări, demnitarul britanic a subliniat că este important ca statele membre UE să nu fie chemate să contribuie financiar pentru sprijinirea altor ţări din zona euro, făcând referire la ajutorul acordat Greciei. De asemenea, ministrul de finanţe britanic a insistat ca participarea la mecanismele de integrare mai aprofundată, cum ar fi uniunea bancară aflată în curs de constituire, să rămână „voluntară”.

 „Vrem ca Marea Britanie să rămână în UE, dar pentru aceasta este nevoie ca UE să funcționeze mai bine”, a spus Osborne în cuvântarea sa, „şi mai ales ca țările ce nu fac parte din zona euro (în prezent 9 țări) să nu fie în mod sistematic dezavantajate față de cele 19 state care au adoptat moneda comună”.

În schimb, zona euro ar putea să avanseze către integrarea mai pronunțată pe care și-o dorește, fără ca Londra să obstrucționeze acest demers. Astfel, „voi aveți o zonă euro care merge mai bine, noi avem garanția că nimic nu ne este impus”, a clarificat Osborne.

Angela Merkel, prezentă şi ea la eveniment, nu s-a arătat foarte îngăduitoare la pretenţiile oficialului britanic. Referindu-se la revendicările Londrei, Angela Merkel a spus că Germania le va susține pe acelea care sunt „legitime”, lăsând astfel să se înțeleagă că guvernul de la Berlin nu aprobă multe dintre solicitările lui Cameron. „Ne vom aduce contribuția acolo unde putem” pentru a evita ieșirea Marii Britanii din UE, dar în rest, „le revine britanicilor să decidă şi sper sincer că o vor face într-un mod care să consolideze Europa în ansamblu”, a declarat cancelarul german.

Acum, cei 28 de membri vor trebui să discute aceste propuneri în timpul unui consiliu, la Bruxelles, la jumătatea lui decembrie, discuţii care sunt programate să dureze până la începutul lui 2016. Abia după ce va obține un acord asupra acestor propuneri, Londra va fixa data referendumului, în care britanicii vor fi chemați să se pronunțe dacă doresc sau nu rămânerea în UE.

 

O negociere cu pretenţii reduse

Marea Britanie a trebuit totuși în ultimul timp să mai taie din pretenții. Ele vizează menţionarea expresă în documentele UE a statutului special de care Regatul deja beneficiază, în legătură cu moneda Euro sau cu spațiul Schengen.

De asemenea, premierul britanic este sfătuit de colegii săi să nu fie foarte agresiv în privinţa revendicărilor legate de beneficiile sociale care le-ar fi refuzate imigranţilor UE în primii patru ani de rezidenţă în Marea Britanie, pe motiv că astfel de revendicări nu vor putea fi acceptate de UE, nefiind compatibile cu legislaţia europeană. Chiar şi Angela Merkel l-a avertizat pe Cameron la un moment dat că nu poate cere Uniunii să renunţe la unul din principiile fundamentale ale UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “UK-UE: George Osborne pune primele condiţii pe masa negocierilor”

  1. cristi moldovan Spune:

    in cazul in care Uk iese din UE, stiti ceva despre o propunere de trecere la un sistem de vize de tip australian bazat pe puncte, pentru putea ramane in UK? mersi.

Spune-ti si tu parerea!