UK-UE, un cuplu instabil. Va dura?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 6 iunie 2015

UK-UE-good-or-not

Referendumul se va ţine, probabil, în 2017. Noi, ca români, nu vom putea vota. Părerile sunt împărţite. E bine să se părăsească Uniunea? Sau nu? Ce se câştigă şi ce se pierde? Dar mai sunt doi ani până la referendum, oare cum va fi afectată opinia publică până atunci? Va reuşi Cameron să obţină nişte avantaje palpabile pentru UK în urma negocierilor cu partenerii UE?

 

Sondaj: 55% din britanici vor să rămână în UE

Doar un pic peste jumătate vor ca UK să rămână în UE, ceea ce înseamnă că restul vor o ruptură de UE. Rezultatul este cam la limită şi, deci, nu este concludent. Rezultatul acestui sondaj vine ca urmare a validării legislaţiei pentru referendumul UE.

La întrebarea „Să rămână Marea Britanie membră a Uniunii Europene?”, tinerii între 17 şi 24 de ani au fost cei mai înclinaţi să răspundă afirmativ, 74% dintre ei susţinând rolul de membru al UK în cadrul UE, în timp ce 58% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani au răspuns negativ.

La nivel regional, galezii sunt cei mai pro-europeni, 66% dintre ei răspunzând „da”, conform sondajului online realizat de Norstat UK pe data de 29 mai. În Scoţia, unde liderul SNP, Nicola Sturgeon, a insistat că sondajele arată un sprijin pro-european puternic, răspunsul afirmativ a fost de doar 57%. Liderul SNP militează pentru ca rezultatul referendumului să fie conform cu răspunsul scoţienilor, în sensul că, dacă Scoţia votează rămânerea în UE, însă rezultatul general este potrivnic, totuşi UK nu va putea părăsi UE.

Şi Londra este pro-europeană, cu 60% dintre cetăţeni răspunzând afirmativ la întrebare.

 

Rupert Murdoch, răsucire de 180 de grade. Acum vrea în UE

Mogulul a anunţat că va abandona campania prin care cerea ieşirea Marii Britanii din UE, zicând: „Trebuie să rămânem înăuntru”, ceea ce, pentru David Cameron, este un mare sprijin. Premierul britanic este şi el pro-european, cu intenţii vădite de a convinge electoratul britanic că UK ar trebui să continue aventura europeană.

Murdoch a luat decizia că Marea Britanie stă mult mai bine în cadrul Uniunii şi că a renunţa la rolul de membru UE ar reprezenta pentru UK un „risc major”, în special pentru industrie.

În schimb, vestea este foarte proastă pentru cei care derulează campanii pentru ieşirea din UE, care se bucurau până acum de sprijinul lui Murdoch, al cărui imperiu media include publicaţiile The Sun, The Times, dar şi Sky TV.

„Domnul Murdoch îşi doreşte ca UK să îşi negocieze o poziţie mai bună în cadrul UE pentru a rămâne înăuntru”, a spus un reprezentant al mogulului. „Ieşirea din UE ar fi foarte dureroasă pentru industrie”, a continuat acesta. „Dacă vrei să vinzi nişte produse noi fabricate în Sunderland, este un avantaj foarte mare să le realizezi conform cu un standard comun, pentru a putea concura cu rivali din Stuttgart, spre exemplu.”

Aceeaşi sursă motivează schimbarea de optică a mogulului: „Inima lui i-a spus că Scoţia ar trebui să fie independentă, însă raţiunea i-a zis că UK trebuie să rămână unită. Inima lui îi spune că UK ar trebui să iasă din UE, însă raţiunea îi zice că ar trebui să rămână în cadrul Uniunii.”

Atitudinea anti-UE a lui Murdoch a fost una foarte vocală încă din anii ’90.

 

Boris Johnson: „UK trebuie să fie pregătită pentru ieşirea din UE”

Dacă reformele rezultate în urma negocierilor nu sunt profunde, Marea Britanie trebuie să fie pregătită să părăsească Uniunea, este de părere Boris Johnson.

Dar Johnson, în primul său discurs ca şi membru proaspăt ales al parlamentului, a spus că are încredere că David Cameron va avea succes în negocierile cu UE. În caz contrar, Marea Britanie trebuie să aibă tăria să iasă din UE.

Comentariile lui Johnson vin ca urmare a declaraţiei preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a sugerat că tot ceea ce face David Cameron este să folosească răspunsul pozitiv la referendumul UE pentru a planta ferm UK-ul în blocul de 28 de naţiuni a UE. Juncker a declarat unui ziar german că ieşirea UK nu este credibilă, pentru că UK nu caută acest lucru.

Prim-ministrul britanic a petrecut ultima săptămână din luna mai într-un tur al Europei pentru a face lobby liderilor europeni cu privire la unele reforme propuse, care includ reguli mai dure care să împiedice imigranţii să ceară ajutor social. Boris Johnson spune că negocierile au o şansă reală de succes, pentru că schimbările nu ar fi doar în interesul Marii Britanii, ci în interesul întregii Uniuni Europene.

Şi a adăugat: „Dar dacă începi să ai dificultăţi cu aceste negocieri în cadrul UE şi nu poţi obţine ceea ce ţi-ai propus, trebuie să fii pregătit să pleci.”

 

Cine are drept de vot la referendum?

Cei care pot vota la alegerile generale din UK vor putea vota şi la referendum, ceea ce înseamnă că cetăţenii altor state membre UE, care trăiesc în Marea Britanie, nu vor avea dreptul la vot.

În schimb, cetăţenii irlandezi aflaţi în UK vor putea exercita acest drept, ca şi rezidenţii veniţi din Malta şi Cipru, precum şi ceilalţi veniţi din ţările membre ale Commonwealth.

De asemenea, guvernul a respins solicitarea ca şi persoanele de 16 şi 17 ani să poată vota.

 

Ce înseamnă ieşirea din UE?

S-ar renunţa la uniunea politică, dar nu şi la piaţa internă europeană. Relaţia ar fi una cu precădere de free-trade, iar ideea că s-ar ridica imediat bariere comerciale în cazul ruperii de UE, spun unii comentatori, este folosită doar de cei care fac campanie pro-europeană, ştiind foarte bine că acest lucru nu s-ar întâmpla. Dovadă că nu s-ar ridica bariere comerciale stă în faptul că Norvegia, Andora, Turcia, Elveţia, Serbia etc. fac parte din piaţa comună. Singurele excepţii sunt Bielorusia şi Rusia, care au ales să constituie o uniune euroasiatică.

Peter Hargreaves, un finanţist renumit, a spus: „Dacă ai lua o coală de hârtie goală şi ai scrie pe ea toate beneficiile care decurg din faptul că UK este membră a UE, ai rămâne tot cu o coală de hârtie goală.”

Dr. Nigel Wilson, directorul executiv al uriaşului în asigurări Legal & General, a spus şi el: „Văd întreaga lume ca pe o oportunitate fantastică pentru Marea Britanie, însă noi ne mulţumim cu rezultate modeste prin faptul că ne concentrăm asupra Europei, care are o creştere economică mult prea slabă. Acest lucru nu va conduce la o creştere economică în Marea Britanie.”

De ce nu sunt de acord cu aceste afirmaţii şi multinaţionalele şi mega-băncile? O parte a răspunsului stă în faptul că ele au investit multe resurse în lobby-ul asupra Bruxelles-ului pentru a ratifica reguli care să le convină lor şi să-i dezavantajeze pe rivali. Multinaţionalele văd utilitatea regulilor UE ca o modalitate convenabilă de a ridica bariere de intrare pe pieţele lor pentru competitorii mai mici, care, în general, nu au cum să-şi permită să se alinieze acestor reguli.

 

Cu românii cum e?

Pentru noi, românii, însă, ieşirea UK din UE ar putea fi o problemă serioasă. Cu toate acestea, mai toate semnalele indică faptul că UK va rămâne parte a UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!