UK urmăreşte „menţinerea statutului de putere mondială”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 27 iulie 2016

uk-submarin-nuclear-marea-britanie

Parlamentul de la Londra a acceptat înnoirea flotei  de submarine nucleare a Marii Britanii, estimarea costurilor pentru proiectul referitor la capacitatea de descurajare nucleară a Marii Britanii situându-se în jurul sumei de 292 de  miliarde de dolari, care vor fi alocați de-a lungul următorilor 32 de ani.

Decizia Parlamentului a fost luată luni seară, cu 472 de voturi „pentru” și 117 voturi „contra”, informează  www.abc.net.au.

Drept urmare, Marea Britanie va construi patru submarine nucleare destinate să le înlocuiască pe cele din dotarea actuală a Royal Navy. Submarinele vechi, denumite Vanguard, Victorious, Vigilant și Vengeance,  sunt  dotate cu rachete Trident, aflate în exploatare de peste 20 de ani.

Ministerul Apărării de la Londra nu a indicat valoarea absolută a proiectului, dar a precizat că el va reprezenta 6 la sută din bugetul anual al Apărării.

Pe baza acestui proiect se va reuși “menținerea statutului de putere mondială” al Regatului Unit.

Revista armatei SUA, Stars and Stripes, notează că, imediat după preluarea funcţiei de şef al Guvernului, Theresa May a fost întrebată de un parlamentar din Opoziție dacă ea ar fi în măsură să ordone un atac nuclear. Iar răspunsul premierului Theresa May, rostit fără ezitare, a fost „Da”.

Theresa May a subliniat că, chiar dacă britanicii au votat pentru ieşirea din UE, „nu ne vom îndepărta de NATO și de aliaţii noștri din Europa”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!