UKIP, cu 80 de membri în Parlament?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 iunie 2015

UKIP ar fi putut avea 80 de membri în Parlament, dacă nu s-ar fi mers pe sistemul electoral actual, pe care unii îl consideră arhaic şi creator constant de disensiuni. În realitate, UKIP a obţinut un singur loc în parlamentul britanic.

Rezultatul acestor alegeri, conform Electoral Reform Society, este cel mai dezechilibrat din istorie. Dacă reprezentarea ar fi fost proporţională cu numărul de voturi, UKIP ar fi avut astăzi 80 de membri în parlamentul britanic, fiind votaţi de 12% din electorat. A primit, în schimb, un singur loc, adică 0,2% din totalul de membrii ai Camerei Comunelor.

Comparativ, conservatorii lui Cameron, care au obţinut 36% din votul electoratului, au primit 51% din totalul de locuri de parlamentari.

Electoral Reform Society, care militează de 130 de ani pentru schimbarea sistemului electoral, este de părere că rezultatele alegerilor de anul acesta reprezintă o motivaţie convingătoare pentru a face o reformă capitală. Studiul realizat de aceştia arată că oamenii nu numai că ar vota diferit într-un sistem de vot mai proporţional, dar şi că în Camera Comunelor, conservatorii şi laburiştii n-ar domina atât de puternic.

Electoral Reform Society dă şi câteva variante de lucru pentru o reprezentare mai corectă, cu rezultate diferite.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “UKIP, cu 80 de membri în Parlament?”

  1. ralucahippie Spune:

    Pe de alta parte; faptul de a vota UKIP este (nu intotdeauna, dar in destule cazuri) tocmai manifestarea unei frustrari a omului de rand fata de un sistem politic care nu il reprezinta, ceea ce e si din cauza sistemului electoral care e asa cum e. (Stim cum e, si al nostrum e de te ustura paru’).

    Asa ca probabil intr-un sistem cu reprezentare proportional oamenii ar avea mai putine motive sa voteze UKIP. 😉

Spune-ti si tu parerea!