UKIP: lideri în sondaje, dar luați în râs de alegători

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 24 aprilie 2014

uk_ukip spoof campaign poster

„Bărbații români au penisurile mai mari decât tine și o pot face din nou pe nevesta ta fericită ca pe vremuri… Spuneți NU migrației în masă!” Acesta este unul din mesajele electorale care au putut fi citite zilele trecute pe internet, în limba engleză, într-o imagine cu un panou publicitar stradal de mari dimensiuni, alături de sigla UKIP. Fotografia a „circulat” și a stârnit numeroase comentarii printre utilizatorii celor mai frecventate website-uri de socializare, cu referire la partidul naționalist și extremist cotat pe locul al doilea în preferințele electoratului britanic, înaintea alegerilor din 22 mai.

 

Mesaj electoral controversat despre români

Mesajul „Romanian men have biger penises than you and they can make your wife laugh like she used to!” a apărut prima dată pe website-ul de socializare Twitter, în 21 aprilie, puțin după orele prânzului. Fotografia  a fost postată sub titulatura „UkipBillboard” (Panourile UKIP) și reprezenta un panou publicitar pregătit pentru a fi amplasat, undeva, pe marginea autostrăzii North Circular care înconjoară jumătatea nordică a Londrei, de la est la vest. Textul era scris cu majuscule, negru pe alb, pe toată lățimea panoului. Dedesupt se putea citi „SAY NO TO MASS IMMIGRATION”, scris cu litere roșii, îngroșate.

Reclama mai conținea îndemnul „Votați UKIP” și sigla partidului pe fundal mov, culoarea reprezentativă a formațiunii politice.

 

Adevărat sau fals?

Imaginea panoului publicitar cu un mesaj electoral „delirant” referitor la români și care părea să aparțină UKIP nu era una reală. Cel care a inițiat platforma de dialog „UkipBillboard” pe Twitter a precizat de la început: „Toate acestea nu provin de la UKIP, ci de la «idioții» care postează pe Twitter sub pseudonimele «UKIPNews», «Unnamedinsider» și «UkipWeather». „Faptul că trebuie să precizez că toate aceste imagini sunt o glumă este de-a dreptul hilar” a mai adăugat aceeași persoană.

Fotografia este de fapt trucată pentru a parodia mesajele electorale ale reprezentanților formațiunii politice extremiste. Panoul publicitar conținea în realitate următorul slogan: „5.000 de persoane străine se stabilesc aici în fiecare săptămână. Spune nu migrației în masă!”

Imaginea prelucrată cu ironie a fost preluată însă de aproape 3.000 de utilizatori ai website-ului de socializare Twitter și a fost intens mediatizată pe Facebook.

 

Campanie de parodiere a mesajelor electorale UKIP

Ideea de a parodia și de a lua în derâdere textele de pe panourile electorale ale UKIP a atras numeroși contestatari ai partidului transformându-se într-o adevărată campanie împotriva UKIP.

Zeci de imagini „contrafăcute” ironizau mesajele celor de la UKIP. Mii de utilizatori ai internetului din Marea Britanie au comentat și au promovat pe rețelele de socializare respectivele reclame electorale.

Mesajul „26 de milioane de cetățeni europeni își caută de lucru. Oare ale cui locuri de muncă le vor?” a ajuns să fie înlocuit pe internet cu textul „26 de milioane de bărbați din Europa caută dragostea. Oare după femeile cui se uită?” Sigla UKIP a ajuns să mai fie asociată în batjocură cu următoarele mesaje: „Oare copiii cui își doresc imigranții UE să îi mănânce?”; „Est-europenii pot depune peste 1.000 de ouă pe an. Oare cât va dura până vom fi depășiți numeric?” sau „Ok, o să facem excepție pentru un singur imigrant. Acela care va prelua locul antrenorului echipei de fotbal Manchester United, David Moyes. Este de ajuns!”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!