Ultima amenințare: Raționalizarea apei din cauza imigranților

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 august 2014

apa robinet

Imigrația în masă nu va avea deloc efecte pozitive asupra Marii Britanii. Standardul de viață al populației se va înrăutăți treptat, iar beneficiile economice pe care le aduc imigranții acestei țări vor fi, pe termen lung, zădărnicite de presiunile sociale generate de fenomenul migraționist. Aceasta este concluzia ultimului raport dat publicității de fundația britanică Civitas și Institutul pentru Studiul Societății Civile, avându-l ca autor pe prof. Robert Rowthorn de la prestigioasa Cambridge University.

Rezultatele raportului au fost preluate imediat și popularizate în edițiile din 1 august ale tabloidelor Daily Mail și Daily Express, dar și în paginile cotidianului The Telegraph.

 

Scenariu de criză…

Exodul masiv al imigranților în Regatul Unit va duce, în cele din urmă, la probleme severe în distribuția și alimentarea cu apă, supraaglomerarea școlilor și la falimentul unităților spitalicești. Noi localități vor lua naștere în încercarea de a face față exploziei demografice și intensificării creșterii numerice a populației, dar locuitorii Marii Britanii vor deveni din ce în ce mai săraci, avertizează reprezentanții fundației Civitas. Aceștia susțin că beneficiile datorate contribuției imigranților la bunul mers al economiei vor fi infime comparativ cu problemele sociale ce vor apărea.

Școlile, spitalele și construcția de locuințe nu vor putea face față supra-solicitărilor la care acestea vor fi expuse, se mai arată într-un raport de 85 de pagini, semnat de economistul Robert Rowthorn de la Cambridge University. Iar producția industrială, chiar dacă va crește sensibil, nu va fi reflectată suficient în valoarea Produsului Intern Brut (PIB), calculat pe cap de locuitor.

Scenariul sumbru descris în studiul menționat va deveni realitate în decursul acestui secol, pretind autorii lucrării.

 

Cifra migrației nete și creșterea populației

Populația Regatului Unit va crește probabil cu circa 20 de milioane în următoarele cinci decenii și cu aproximativ 29 milioane în viitorii 75 de milioane, atrag atenția cu îngrijorare cei de la fundația britanică Civitas. Prognozele acestora se bazează pe cifrele oficiale raportate anual, ale migrației nete, calculate ca diferența între numărul străinilor care vin în Marea Britanie și a persoanelor care se hotărăsc să părăsească această țară, în decursul a 12 luni.

Migrația netă a fost de peste 225.000/an, în interiorul granițelor Regatului Unit, în ultimul deceniu. Aceasta a scăzut recent ajungând la aproximativ 200.000, dar se menține extrem de ridicată, conform autorilor studiului.

Aceștia introduc în textul raportului propriile considerații politice, apreciind că obiectivul actualilor guvernanți de la Londra de a reduce cifra migrației „de la sute de mii, până la zeci de mii” este „imposibil de atins”, datorită normelor europene în vigoare.

 

Comparație cu Italia și Spania

Consumul de apă va ajunge să fie raționalizat în anumite zone din Marea Britanie, în viitorul apropiat, datorită creșterii populației cauzată de prezența masivă a imigranților. „Criza apei” se va face simțită mai ales în părțile de est și sud-est ale Angliei, respectiv în Țara Galilor, susțin cei de la Civitas. Ei compară situația viitoare a Marii Britanii cu problemele cu care se confruntă țări ca Italia și Spania în prezent.

„Creșterea populației va deveni principala cauză ce va afecta negativ resursele de apă la nivelul Regatului Unit. Apoi, vor avea de suferit spațiile locative, care vor deveni insuficiente, dar și serviciile publice ca sistemul de învățământ, cel de sănătate și infrastructura de transport public. Toate acestea ar putea fi, teoretic, prevenite, prin construirea de locuințe și lărgirea rețelei existente de școli sau spitale, respectiv a celei de transport pe șosele și pe calea ferată. Problema este că o singură investiție de acest fel nu va fi de ajuns. Practic, este necesar un program de finanțare continuă, în acest scop, pentru a putea ține pasul cu creșterea anuală a populației”, se argumentează în studiul realizat de fundația Civitas.

 

Opinia guvernanților

„Raportul celor de la Civitas confirmă cât de important ar fi fost pentru actualul guvern să reușească să stopeze politica nesănătoasă a «ușilor deschise» față de imigranți, ce a fost promovată de guvernările anterioare. Devine astfel mai clar de ce trebuie să continuăm reformele până când vom reuși să construim un sistem de control al migrației favorabil intereselor noastre naționale”, a apreciat un reprezentant al Ministerului de Interne britanic Home Office, imediat după publicarea studiului Civitas. „Imigrația necontrolată tinde să distrugă coeziunea socială, exercită presiuni asupra serviciilor publice și forțează diminuarea salariilor la nivelul populației cu venituri și așa reduse”, a adăugat aceeași sursă, citată în The Telegraph.

„De aceea, ne dorim un sistem de imigrări care să lucreze în interesul cetățenilor britanici și al străinilor care se stabilesc legitim în această țară, dar care să fie cât se poate de sever cu aceia care încalcă legea și abuzează de acest sistem. Oricine vine în Marea Britanie trebuie să înțeleagă că este esențial să muncească și să contribuie la bunul mers al societății”, a declarat reprezentantul guvernului.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!