ULTIMII DOI ANI DE RESTRICTII

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 4 decembrie 2011

Anuntul facut de guvernantii de la Londra, la 23 noiembrie, cu privire la prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, nu a mai surprins pe nimeni.

Agricultorii si fermierii au fost singurii care s-au temut la gandul ca, la o eventuala liberalizare a pietei muncii pentru „ultimii europeni”, recoltele lor ar ramane abandonate pe ogoarele intinse ale regatului.

In rest, sfatuitorii guvernului au formulat un raport cat mai echilibrat, dupa ce au sustinut ca au ascultat vocile tuturor celor implicati; iar politicienii au pretins ca, in acest fel, au decis in favoarea intereselor nationale si au protejat performantele economice neclare ale tarii.

Au existat, totusi, si cateva luari de pozitie care au sustinut necesitatea renuntarii la aceste limitari discriminatorii. Acestea au subliniat importanta si beneficiile migratiei, fara a schimba, insa, „sentinta finala”.

Masurile tranzitorii aplicate pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii europeni ai Romaniei si Bulgariei raman valabile si in continuare. In acest context, romanii din Regatul Unit s-au ales cu un nou orizont de asteptare: 1 ianuarie 2014, data la care Europa va deveni si pentru ei cu adevarat libera.

 

 

Criza economiei britanice si romanii

 

Limitarea accesului pe piata muncii pentru romani si bulgari va continua pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat ministrul migratiei din Regatul Unit, Damian Green, in 23 noiembrie. In consecinta, cetatenii proveniti din cele doua state est-europene vor avea in continuare nevoie de un permis de munca eliberat de UK Border Agency (Agentia Britanica pentru Frontiere – UKBA) pentru a putea munci in aceasta tara, transmite un comunicat de presa al Ministerului de Interne britanic (Home Office).

 

Migratia sub control

Restrictiile pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari au fost introduse de la 1 ianuarie 2007 pentru a restrange dreptul acestora de a se angaja pe posturi calificate sau in sectoare ale economiei care se confrunta cu un deficit de forta de munca, isi informeaza BBC News cititorii in editia online. In plus, fenomenul migrationist trebuie sa furnizeze beneficii Regatului Unit, si-au argumentat reprezentantii Home Office actuala decizie.

„Am decis mentinerea acestor restrictii pentru a ne asigura ca Marea Britanie va avea numai de castigat de pe urma imigrantilor si ca prezenta acestora nu va genera un impact negativ asupra pietei muncii autohtone. Guvernul se afla in plin proces de restructurare a sistemului de control al migratiei si a anuntat deja limite si in ceea ce priveste acordarea vizelor de munca. De asemenea, suntem pe cale sa introducem masuri mai severe si in cazul celor care vin aici pentru studii. Dorim sa reducem migratia neta anuala de la volumul ei actual de sute de mii de persoane, la doar cateva zeci de mii.

Comitetul Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Comitee – MAC) a recomandat explicit extinderea perioadei de aplicare a limitarilor existente pentru romani si bulgari. Iar actualul guvern este decis sa uzeze de aceste masuri tranzitorii pentru orice viitor nou membru UE”, declara ministrul Damian Green in comunicatul de presa al Home Office.

Documentul sustine ca decizia comunicata este in acord cu angajamentul guvernantilor de la Londra de a diminua dependenta angajatorilor britanici de forta de munca a imigrantilor, mai ales in sectoarele economice in care se solicita munca necalificata. Politicienii de la putere spera ca in acest fel sa stimuleze reincadrarea persoanelor fara un loc de munca, dar si o reconversie profesionala a asistatilor sociali – persoane active, in interesul economiei britanice.

 

Marea Britanie pentru romanii necalificati

Ultimul raport al comitetului de consultanta independent MAC, publicat la 4 noiembrie, arata ca numarul lucratorilor originari din Romania si Bulgaria in Marea Britanie ar creste odata cu eventuala renuntare la restrictiile impuse acestora pe piata muncii autohtone. Astfel, ar deveni foarte aglomerate mai ales sectoarele in care se solicita forta de munca necalificata. Iar o asemenea evolutie ar putea avea ca si consecinte descurajarea fortei de munca locale si scaderea veniturilor salariale.

In consecinta, permisele de munca eliberate pentru romani si bulgari urmeaza sa fie acordate si in continuare numai celor care au o oferta concreta pentru un loc de munca calificata, in conditiile in care angajatorul nu poate recruta pentru acelasi post un lucrator local. In schimb, guvernantii precizeaza ca au pus la dispozitia lucratorilor proveniti din ultimele doua state admise in UE un numar de locuri de munca in agricultura si procesarea alimentelor. Iar acestea vor fi disponibile si in 2012 si 2013. Astfel, contingentele anuale alocate romanilor si bulgarilor prin programul Seasonal Agricultural Worker Scheme (SAWS) cuprind 21.250 de locuri de munca in agricultura si alte 3.500 in domeniul procesarii alimentelor.

Extinderea restrictiilor nu va afecta pe cei care au obtinut deja drept de munca nelimitat in Regatul Unit, se mai adauga in comunicatul Home Office. Pe de alta parte, conform normelor UE in vigoare, actualele limitari impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari nu mai pot fi prelungite dupa 31 ianuarie 2013, aplicarea acestora incetand la acea data.

 

 

Sfatuitorii guvernului

 

Decizia de mentinere a restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari si in urmatorii doi ani urmeaza unei recomandari in acest sens, formulate de Comitetul Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Comittee – MAC). Acesta este un organism independent caruia guvernantii i-au solicitat un raport privind implicatiile prezentei romanilor si bulgarilor pe teritoriul Regatului Unit. Raportul a fost definitivat la 4 noiembrie si publicat pe website-ul UK Border Agency (Agentia Britanica pentru Frontiere – UKBA).

 

De doua ori „DA”

Reprezentantii puterii de la Londra au solicitat MAC, in cursul lunii mai, evaluarea modului in care piata autohtona a muncii este influentata sau are de suferit datorita aplicarii acestor limitari pentru lucratorii care s-au stabilit in regat si provin din cele doua state acceptate in UE dupa 1 ianuarie 2007. Raportul trebuia sa contina, de asemenea, aprecieri ale specialistilor comitetului despre consecintele ce ar decurge de pe urma mentinerii sau ridicarii restrictiilor.

Concluzia finala a raportului MAC este urmatoarea: „Referitor la intrebarea care ne-a fost adresata de reprezentantii guvernului, raspunsul este DA. Exista in prezent un dezechilibru pe piata muncii britanice. Si in ceea ce priveste interogatia daca mentinerea restrictiilor pentru romani si bulgari este necesara pentru a nu destabiliza si mai mult piata muncii, raspunsul este, de asemenea, DA.”

„Apreciem, insa, ca guvernul ar trebui sa ia in considerare si alte aspecte ale acestei probleme. Asa ar fi, spre exemplu, impactul restrictiilor asupra felului cum sunt tratati lucratorii romani si bulgari care se afla deja in Regatul Unit sau implicatiile acestor limitari asupra unor anumite categorii profesionale, dintre imigrantii romani si bulgari. (…) Si in functie de acestea, ar trebui luata ulterior decizia daca restrictiile vor fi pastrate sau anulate de la 1 ianuarie 2012”, a fost raspunsul nuantat formulat de MAC catre guvernanti.

 

Romanii, o amenintare

Consultantii MAC au apreciat ca ridicarea restrictiilor de pe piata muncii ar duce la inmultirea romanilor si bulgarilor care vor dori sa se stabileasca pe viitor in Regatul Unit. In plus, o astfel de decizie ar incuraja pe cei aflati deja in Marea Britanie, pentru o perioada limitata de timp, sa ramana definitiv pe aceste meleaguri.

„Consideram ca o crestere a numarului de romani si bulgari in Marea Britanie este riscanta si ca eliminarea restrictiilor ar genera o modificare a categoriilor profesionale de imigranti din cele doua state care vin in regat. Iar o modificare a profilului ocupational al acestor comunitati ar putea destabiliza si mai mult piata muncii”, se mai apreciaza in raport.

Dupa data de 1 ianuarie 2007, a accederii Romaniei si Bulgariei in structurile UE, fluxurile de migranti din aceste state inspre Regatul Unit au fost relativ reduse, se recunoaste, de asemenea, in raportul MAC. In plus, multi dintre cei stabiliti aici in aceasta perioada au venit in Marea Britanie in baza programelor guvernamentale gandite pentru atragerea lucratorilor sezonieri. Datele statistice mai arata ca numerosi romani si bulgari din aceste categorii de muncitori s-au si repatriat intre timp, mai sustin reprezentantii comitetului consultativ. Acestia adauga ca, totusi, numarul imigrantilor originari din cele doua tari care s-au stabilit in Marea Britanie in ultimii patru ani este substantial mai mare decat in perioada pre-aderare.

————————————————-

„Este cu siguranta decizia corecta. Intr-un moment in care numarul persoanelor fara un loc de munca din Marea Britanie a ajuns la 2,5 milioane, ar fi absurd sa ne deschidem granitele pentru a permite accesul si mai masiv al fortei de munca necalificate din strainatate.”

Sir Andrew Green, presedintele grupului de analiza Migration Watch UK

Sursa: BBC News

—————————————————–

 

 

O istorie a… restrictiilor

 

Procesul de aderare la Uniunea Europeana a inceput pentru Romania in 1993, odata cu semnarea Acordului de Asociere care a avut ca obiectiv fundamental pregatirea integrarii. In 1995, Romania a depus cererea oficiala de aderare la UE, iar in decembrie 1999, Consiliul European de la Helsinki a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Romania. Mai tarziu, in 25 aprilie 2005, a fost semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei. In fine, Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

Odata deveniti cetateni europeni, romanii au obtinut numeroase obligatii, dar si anumite drepturi, care le-au fost mai mult sau mai putin incalcate. Euforia cu care a fost primita vestea integrarii in Uniunea Europeana ignora un adevar nestiut la acea vreme: acela ca drumul romanilor spre libertatile europene era doar la inceput…

 

Acceptati cu… rezerve

Din prima zi de apartenenta a Romaniei la UE, Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria au refuzat romanilor dreptul nelimitat la munca pe teritoriile proprii. Statele membre ale Uniunii au decis introducerea de restrictii in virtutea normelor europene care permiteau initierea unor asemenea masuri pe timp de sapte ani.

„Pentru oricare stat nou membru in Uniunea Europeana pot fi introduse restrictii de acces pe piata muncii europene pentru o perioada de tranzitie de sapte ani. Aceasta poate fi impartita in trei faze, dupa formula 2+3+2. Dupa primii doi ani, statele membre pot decide accesul noilor membrii UE pe piata muncii in functie de legislatia si interesele politicii nationale. Masurile de limitare pot fi si extinse pentru alti trei ani. La finele acestei etape, statele UE mai pot prelungi suplimentar restrictiile cu inca doi ani numai daca se confrunta cu grave perturbari pe piata muncii”, se preciza intr-un raport al Institutului de Cercetare Politici Publice din Marea Britanie, publicat in 2008.

 

Sapte ani de limitari

Luxemburg, Belgia, Olanda, Marea Britanie si Irlanda au fost primele tari care au anuntat la sfarsitul lui 2008 ca restrictiile pentru cetatenii romani si bulgari vor mai fi prelungite timp de trei ani. Au urmat si alte decizii similare…

Spania a fost singurul stat european care, prin vocea unui oficial, si-a facut publica disponibilitatea de a renunta la limitarile impuse romanilor si bulgarilor, la finele lui 2008. Guvernul de la Madrid a si pus in aplicare aceasta decizie, anuland toate restrictiile pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2009. Dreptul nelimitat de a munci pe piata muncii spaniole a durat numai doi ani, insa. In vara acestui an, ibericii au revenit reintroducand obligativitatea obtinerii unui permis de munca pentru cetatenii statelor A2, pe fondul crizei economice profunde pe care o traverseaza tara.

Pana in prezent, 10 state UE au continuat sa impuna restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. Acestea sunt: Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie si Malta.

Toate aceste tari pot decide continuarea aplicarii unui tratament similar si de la 1 ianuarie 2012, pana la sfarsitul lui 2013. Iar Marea Britanie a anuntat deja oficial aceasta hotarare…

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!