Ultimul alpinist, adus acasă

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 8 mai 2015

580 alpinismMAE anunță că, potrivit informațiilor obținute prin intermediul Ambasadei României la New Delhi, ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest a ajuns în siguranță într-o localitate din regiune și se va alătura în curând colegului de expediție care a coborât de pe munte în urmă cu două zile.

Patru alpiniști români, Alex Găvan, Teo Vlad, Zsolt Török și Justin Ionescu, se aflau într-o expediție pe Everest în momentul producerii unui cutremur puternic în Nepal.

Ministerul de Externe nu precizează numele ultimului alpinist român de pe Everest, dar Justian Ionescu scria pe pagina sa de Facebook că pleacă din tabăra de bază de pe partea sudică a Muntelui Everest și că „mai rămâne pentru a-și urma visul ultimul dintre noi, românii de pe partea Nepalului. „Să-i ținem pumnii și să fim alături de el indiferent de ce va decide în continuare”, nota Ionescu.

Totodată, site-ul HungaryToday.hu a relatat că alpinistul român Zsolt Török este blocat în tabăra de bază de pe Muntele Everest, el pierzând cortul și restul echipamentului într-o avalanșă declanșată de cutremur. Conform informațiilor centralizate la nivelul MAE, după producerea cutremurului din Nepal au fost identificați pe teritoriul acestui stat 36 de cetățeni români, dintre care patru au părăsit deja țara.

Bilanțul cutremurelor și avalanșelor produse în Nepal a depășit 6.000 de morți, iar peste 12.000 de oameni au fost răniți, anunță autoritățile statale, citate de presa indiană.

„Peste 6.000 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în urma cutremurului de 7,9 grade și a replicilor seismice”, a declarat vicepremierul Nepalului, Bam Dev Gautam, citat de site-ul de știri DNAIndia.com. Alte 12.000 de persoane au fost rănite. Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente și apă, iar numărul persoanelor afectate de seisme se ridică la șapte milioane. Nepalul are 28 de milioane de locuitori. Premierul țării, Sushil Koirala, a avertizat că bilanțul victimelor ar putea ajunge la 10.000 de morți.

Un coleg a declarat că alpinistul a suferit răni la picioare și nu poate coborî singur din tabăra de bază, așteptând să fie preluat de un elicopter. Zsolt Török este singurul alpinist român rămas în tabăra de bază, alți trei colegi de expediție reușind să plece. Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o avalanșă uriașă pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază. Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunțat că tabăra de bază a fost „grav avariată” și echipa sa este blocată. „Vă rog, rugați-vă pentru toată lumea”, a scris el pe Twitter.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!