Ultimul avertisment al lui Barosso pentru Cameron: „Nu părăsiți UE!”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 octombrie 2014

David Cameron & Jose Manuel Barroso

Marea Britanie va pierde orice putere de influență în Europa dacă va părăsi UE, a avertizat Jose Manuel Barosso, actualul președinte al Comisiei Europene (CE) în 19 octombrie, cu mai puțin de două săptămâni înainte de terminarea celui de-al doilea mandat al său în această funcție. Acesta a criticat politica europeană a actualului guvern de la Londra condus de David Cameron, într-un discurs public susținut în capitala Regatului Unit și citat în edițiile din 20 octombrie ale mai multor publicații ce apar în regat.

 

„O greșeală istorică”

Faptul că Marea Britanie continuă să se îndepărteze de țările din centru și estul Europei, pe care le-a sprijinit în integrarea acestora în UE și care i-au fost, până nu demult, aliate, constituie „o greșeală istorică”, a spus tranșant Jose Manuel Barosso în cadrul unui discurs susținut la Institutul Regal de Afaceri Externe Chatham House.

Imaginea Europei este fals prezentată în ziarele britanice. În realitate, apartenența Regatului Unit la UE a servit întrutotul interesele economice, politice și de securitate ale Marii Britanii. „Sunt de-a dreptul îngrijorat că, în Regatul Unit, sunt atât de puțini politicieni care prezintă britanicilor fața adevărată a Uniunii Europene”, a declarat Barosso.

Oficialul european a mai afirmat că este conștient de temerile tot mai frecvent exprimate în Marea Britanie, ca și în alte state, cu privire la libera circulație a cetățenilor europeni în interiorul UE și la potențialele abuzuri ale acestui principiu. „Comisia Europeană a fost întotdeauna deschisă față de un dialog constructiv, dar modificarea normelor referitoare la libertatea de mișcare se poate face doar cu acordul tuturor membrilor UE”, a mai afirmat Barosso.

Acesta l-a acuzat direct pe Cameron, susținând că tentativele premierului britanic de a reduce prin orice mijloace prezența imigranților proveniți din statele UE în Marea Britanie ar putea fi împotriva legii. 

 

Se pregătesc noi restricții

Cele mai importante cotidiene care apar la Londra au dezvăluit recent intenția actualilor guvernanți de a anunța noi măsuri menite să limiteze migrația UE în Marea Britanie. Articolele au sugerat că acestea vor stipula limitări la acordarea de National Insurance Number, numărul național de asigurare fără de care niciun imigrant nu poate lucra legal pe teritoriul regatului.

Planul de restricționare a prezenței imigranților europeni în Marea Britanie ar putea fi publicat înainte de Crăciun, au informat publicațiile britanice. În acest moment, reprezentanții Guvernului caută soluții pentru aplicarea noilor măsuri fără a încălca normele europene referitoare la libertatea de mișcare a cetățenilor europeni în interiorul UE, așa cum au fost ele reglementate prin Tratatul de la Roma, încă din 1957.

David Cameron a răspuns public acuzațiilor formulate de președintele Comisiei Europene, subliniind că cei cărora le reprezintă interesele, în calitatea sa de prim-ministru, sunt alegătorii britanici, nu „birocrații de la Bruxelles”.

„Trebuie să afirm foarte clar că «șeful» meu este cetățeanul britanic. Iar populația acestei țări dorește o rezolvare la problemele imigrației. Solicitarea lor mi se pare îndreptățită, așa că voi face tot ce pot pentru a le satisface pretențiile”, a explicat Cameron într-un discurs public susținut luni, 20 octombrie, în Essex, comitat situat în vecinătatea nord-estică a Londrei.

 

Argumentele lui Barosso, ignorate de David Cameron

Marea Britanie va trebui să obțină un parteneriat în condiții mai avantajoase pentru a rămâne în Uniunea Europeană, au reacționat reprezentanții cabinetului premierului David Cameron, conform BBC News. Aceștia au sugerat că premierul nici nu este foarte interesat de argumentele lui Jose Manuel Barosso atât timp cât UE nu devine „un loc mai potrivit” pentru Regatul Unit.

David Cameron, lider al Partidului Conservator și actual prim-ministru britanic, a promis organizarea unui plebiscit popular în Marea Britanie pentru a decide rămânerea țării în UE sau ieșirea acesteia din uniune.

„Jose Manuel Barosso se pregătește să își încheie al doilea mandat consecutiv la cârma Comisiei Europene, după 10 ani. Poate de aceea a renunțat puțin la diplomație și a încercat să pledeze pentru rămânerea Regatului Unit în UE, arătând că această relație este reciproc avantajoasă”, a comentat Chris Norris, corespondentul BBC pe probleme europene, referitor la discursul susținut de Barosso la Londra.

Fostul premier portughez Jose Manuel Barosso va ceda în 31 octombrie funcția de președinte al Comisiei Europene pe care a deținut-o pe parcursul a două mandate de câte cinci ani. Aceasta va reveni la aceeași dată fostului prim-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker.

————————————–

„Aproximativ 700.000 de britanici trăiesc în Spania. Și sunt bine-veniți acolo. De asemenea, conform datelor statistice pe care le deținem, 1,4 milioane de locuitori ai Regatului Unit s-au stabilit în alte țări din UE, această cifră crescând până la două milioane pe parcursul iernilor. Toți acești oameni se bucură de beneficiile oferite prin dreptul la libera circulație în interiorul granițelor Uniunii Europene. Și atunci vi s-ar părea normal ca cetățenii Regatului Unit să se bucure de aceste drepturi, în timp ce locuitorii altor state UE nu beneficiază de aceleași libertăți? Conform căror criterii? Ținând cont poate de nivelul de dezvoltare economică al statelor membre UE? Și dacă o astfel de soluție ar avea ca și consecință departajarea cetățenilor UE în cetățeni privilegiați și cetățeni de mâna a doua? Nu, nu și nu!”

Extras din discursul susținut la Londra de Jose Manuel Barosso, președintele Comisie Europene

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!