Ultimul trimestru de recesiune

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 decembrie 2009

stock_marketEconomia Regatului Unit şi-a continuat declinul şi în trimestrul trei al acestui an. În consecinţă, Marea Britanie este ultima din zona euro care nu şi-a anunţat ieşirea din recesiune. În perioada iulie-septembrie, economia britanică s-a contractat cu 0,3 procente în cel de-al şaselea trimestru consecutiv de regres, conform datelor oficiale citate de AFP.

Economiştii apreciază că ultimul trimestru al acestui an şi primele zile ale lui 2010 vor marca momentul sfârşitului oficial al recesiunii britanice, cea mai gravă înregistrată din anii ’30. „Datele privind PIB-ul pe cel de-al treilea trimestru în Marea Britanie arată o îmbunătăţire sensibilă a situaţiei, conform aşteptărilor. Mai sunt însă câţiva paşi de parcurs până la momentul ieşirii din criză, aşa cum s-a întâmplat deja în celelalte ţări din zona euro”, a recunoscut economistul Charles Davis, de la Centrul de Cercetări Economice şi de Afaceri.

Cele mai importante economii europene, Franţa, Germania, dar şi Japonia şi Statele Unite au anunţat începutul creşterii economice după o lungă perioadă de declin. Marea Britanie continuă să sufere, confruntându-se cu un şomaj ridicat şi cu un nivel ridicat al datoriei publice.

Datele legate de PIB, pe bază trimestrială, sunt în concordanţă cu aşteptările analiştilor. Actualul PIB a înregistrat o scădere de 5,1 procente faţă de perioada similară a anului trecut. „Vestea bună este că PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu o rată infimă, mult mai mică decât se estima iniţial în cel de-al treilea trimestru. Aceasta este pozitivă şi pentru noi, economiştii, dovedind că prognozele noastre care anunţau că economia britanică nu se va întoarce la creştere au fost corecte. Totuşi, ea este o veste proastă atât timp cât Marea Britanie continuă să se afle în recesiune”, a susţinut şi Howard Archer, reprezentând IHS Global Insight.

Majoritatea prognozelor indică o revenire a evoluţiei economice pozitive în Regatul Unit în ultimul trimestru al acestui an. Conform definiţiei conceptului de recesiune, un stat se confruntă cu acest fenomen dacă economia sa traversează cel puţin două trimestre consecutive în care creşterea economică este negativă comparativ cu trimestrul anterior.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!