Ultimul vagonet cu cărbune a fost scos de la Petrila

Articol publicat in sectiunea Social pe data 6 noiembrie 2015

Minerii de la Petrila, județul Hunedoara, au scos la suprafață, la 30 octombrie, ultimul vagonet cu cărbune, în condițiile în care mina va fi închisă, conform angajamentelor luate de România cu Uniunea Europeană.

„Astăzi (30 octombrie – n.r.) am marcat un eveniment trist atât pentru comunitatea minieră din Valea Jiului, cât și pentru comunitatea locală din Valea Jiului, și anume extragerea ultimei tone de cărbune de la mina Petrila. Este o activitate care s-a încheiat conform deciziei Uniunii Europene și angajamentelor luate cu mult timp în urmă. Am respectat acel plan de închidere și anume, extragerea ultimei tone de cărbune a avut loc astăzi, urmând ca activitatea efectiv subterană să se desfășoare până în 31 decembrie, atunci când vor fi închise toate galeriile din subteranul minei Petrila. Anul 2016 urmează să fie dedicat lucrărilor de ecologizare suprafață”, a declarat, pentru Mediafax, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel.

Potrivit acestuia, scoaterea la suprafață a vagonetului cu cărbune a fost marcată prin discursuri, cei prezenți mulțumind minerilor care au lucrat de-a lungul timpului la Petrila.

„A fost un eveniment destul de scurt pentru că este un eveniment trist. Am extras și ultimul vagonet cu cărbune care a fost și inscripționat cu textul «Ultima tonă de cărbune. Mina Petrila. 30.10.2015». S-a intonat imnul minerilor în momentul scoaterii la suprafață a acelui vagonet cu cărbune, s-au rostit câteva cuvinte de conducerea minei, de conducerea Companiei Naționale a Huilei, de foști conducători de la mina Petrila, de domnul viceprimar, în care toată lumea a sintetizat mulțumirea față de cei care au lucrat în mina Petrila, de curajul și devotamentul de care au dat dovadă în această activitate destul de dură și s-a marcat mai discret această ultimă tonă de cărbune”, a afirmat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

 

Câte un bulgăre de cărbune suvenir

Fiecare participant a luat ca amintire câte un bulgăre de cărbune din ultimul vagonet scos din mina Petrila. „Toată lumea și toți invitații și-au luat ca o amintire câțiva bulgări de cărbune din acel vagonet pentru ca acel vagonet de cărbune să fie apoi prezent într-o expoziție, fie într-o asociație culturală ori a comunității locale”, a mai spus Anghel.

Activitatea de producție la mina Petrila a fost oprită, conform unor angajamente internaționale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizați, restul urmând să fie redistribuiți la minele Uricani și Paroșeni. În ceea ce privește cele șapte clădiri ale minei Petrila, acestea sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroșani. Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și a fost aprobat de Comisia Europeană în 2012.

Compania Națională a Huilei (CNH) Petroșani deține șapte unități de producție de cărbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroșeni, Lupeni și Uricani. Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroșeni și Uricani. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni au fost incluse în 2012 într-o nouă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva și Paroșeni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!