Un anunț, o speranță și un suflet pereche

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Timp liber pe data 10 mai 2016

Iubirea pare că este din ce în ce mai scumpă la vedere, spun sincer și supărați cei care sunt singuri. Și nu sunt puțini. Dacă unii au norocul să se îndrăgostească în stația de autobuz sau dacă alții și-au găsit deja jumătatea la o petrecere, prin cunoștințe comune sau la serviciu, pentru restul, cei mai puțin norocoși, sufletul pereche pare că s-a rătăcit. Astfel că, în timp ce mulți așteaptă și așteaptă și iarăși așteaptă să apară scânteia dragostei în viața lor, câțiva forțează destinul și încearcă să o aprindă singuri. Și vorbim despre persoanele care își pun speranțele în anunțurile matrimoniale.

George este unul dintre românii din Londra care încearcă să găsească persoana potrivită prin intermediul anunțurilor din ziarele românești. Și tot încearcă de luni bune, însă nici urmă de iubire. Româncele nu mai roșesc la cuvinte frumoase, ci li se aprind călcâiele după mașini și clipesc, mai ceva ca în desenele animate, atunci când văd un portofel plin cu bani. Cel puțin așa vorbește românul de 44 de ani din Baia-Mare care a tot fost pe la întâlniri. Culmea este că, în ciuda experiențelor nereușite, bărbatul continuă să își lase numărul prin ziare. Speră că într-o bună zi, jumătatea sa îl va suna…

 

Cine sunt cei din spatele anunțurilor

„Domn, 44 de ani, 1,84 înălțime, 85 de kilograme, muncesc în construcții, sunt în zodia Săgetător și sunt în căutarea unei relații sincere, serioase și de durată. Îmi caut sufletul pereche.” Mai mult sau mai puțin așa sună anunțul care a circulat multă vreme prin ziarele românești din Londra. În spatele acestuia este un român timid care nu are timp de petreceri și de ieșiri. Muncește șase zile din șapte, câte zece ore pe zi. Când ajunge acasă nu își dorește altceva decât să se odihnească și să se pregătească pentru următoarea zi pe șantier. În Londra a ajuns în urmă cu opt ani împreună cu soția sa. Din păcate, lucrurile între cei doi soți nu au mers prea bine și de doi ani, George este singur. De atunci tot încearcă să găsească o doamnă potrivită pentru el.

„Nu a fost să fie. Cred că străinătatea ne-a despărțit. Soția și-a găsit foarte repede, după ce ne-am separat, pe altcineva. Tot un român, dar care locuia în Spania. Asta s-a întâmplat în urmă cu doi ani și ceva. De atunci am rămas singur la Londra. Nu e ușor, mai ales pentru un bărbat aflat la vârsta mea. Am conversat pe internet și la telefon cu cineva din țară câteva luni. Îmi doream să o aduc aici, dar mi-a spus că, între timp, și-a găsit pe altcineva. Așa că am început să caut anunțuri prin ziare. Am sunat și așa am ieșit la întâlniri. Dar nu am găsit persoana potrivită. Așa că am dat și eu anunț. M-au sunat, de-a lungul timpului, în total vreo două sau trei doamne și ne-am întâlnit la o cafea”, ne povestește românul din Baia-Mare despre întâlnirile sale în urma anunțurilor matrimoniale.

————————————–

„Nu prea sunt serioase româncele de aici, toate sunt interesate de bani. Nu prea mai cred că există posibilitatea să îți găsești jumătatea printr-un anunț, dar cred că trebuie să încerci. Aceasta este datoria noastră, să încercăm. Și mai știu că omul potrivit apare când nu te aștepți. Dar e de datoria noastră să sperăm. Speranța moare ultima. La fiecare întâlnire m-am aranjat, nu m-am dus niciodată cu haine murdare. Niciodată nu mă duc nearanjat. Mă spăl, îmi pun costumul, mă pregătesc ca la carte.”

George, 44 de ani, despre întâlnirile sale din urma anunțurilor matrimoniale

————————————–

 

Ce vor femeile?

George povestește că în urma întâlnirilor a cunoscut doar românce materialiste. Primele lucruri pe care acestea au vrut să le afle nu au fost legate de vârstă sau de lucrurile pe care le face în timpul liber. Nicidecum dacă are copii sau nu. Ci unde lucrează și cât câștigă. Mai mult decât atât, toate s-au împrumutat încă de la prima întâlnire.

„Toate femeile cu care m-am întâlnit m-au întrebat în primele zece minute unde lucrez și care este salariul meu. Pe ceas, primele zece minute. Niciuna nu a fost interesată de altceva. Dacă am copii, dacă vreau să rămân aici, dacă vreau să mă întorc în România… nici vorbă de așa ceva. Una m-a întrebat dacă am casă în țară. În rest, aproape toate mi-au cerut bani. Dacă am 20 sau 40 de lire. Motivele erau de genul: fie și-a uitat banii acasă sau că fie nu îi ajung să își cumpere ceva. Una chiar mi-a cerut 300 de lire împrumut, că nu avea bani pentru a-și plăti chiria. Bineînțeles că nu i-am dat. În total, cred că m-am întâlnit cu vreo cinci doamne și cel mai mult am ajuns la maximum trei întâlniri. Nu merge așa, toate întreabă ce faci și unde muncești…”, spune George despre cele pe care le-a întâlnit în urma anunțurilor matrimoniale.

 

De ce nu a mers?

George ne-a povestit pe rând și motivele pentru care nu a reușit să transforme o întâlnire într-o relație. Măcar de prietenie…

„Păi, nu a mers. Toate mi-au cerut bani. Cea care mi-a zis să o împrumut cu 300 de lire chiar a venit supărată la întâlnire. Că nu are bani, dacă pot să o ajut. Una cu care trebuia să mă întâlnesc a doua oară mi-a spus că și-a găsit pe altcineva. Alta că s-a răzgândit și nu mai vrea să ne vedem și a mai fost una care mai vorbea cu alții prin mesaje de față cu mine. Cred că femeile nu știu ce vor sau poate nu am întâlnit eu persoane mai cu capul pe umeri. Eu am spus clar în fiecare anunț pe care l-am dat că îmi doresc o relație serioasă…”, ne povestește românul de 44 de ani din Baia-Mare.

————————————–

Ce cred românii despre anunțurile matrimoniale

 

„Nu cred că aș da un anunț, dar cred că aș suna dacă mi-ar plăcea cum sună anunțul. Și dacă mi-ar plăcea vocea persoanei de la telefon, cred că m-aș duce la întâlnire. Părerea mea este că îți poți face o părere despre acel om și la telefon. Eu aș vorbi mai mult, vreo câteva zile la rând, și dacă văd că o ia pe câmpii, aș renunța. Dar dacă știe cum să vorbească și ce să vorbească, sigur m-aș întâlni.”

Mariana, 44 de ani

 

„Doamne Ferește! Nu văd rostul acestor întâlniri în urma anunțurilor matrimoniale. Nu știi niciodată cine este în spatele unui anunț. Aș prefera să rămân singur decât să caut femei la matrimoniale. Dacă e dat să întâlnești pe cineva, îl întâlnești oricum, nu trebuie să cauți tu. Anunțurile astea mi se par gesturi disperate.”

Vali, 46 de ani

 

„Nu aș face așa ceva niciodată! Nu aș da anunț și nici nu aș suna. Dacă vreau să întâlnesc pe cineva, îmi fac timp și ies mai mult. Prin oraș, la petreceri.”

Lavinia, 36 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!