Un Black Friday îmbulzit! A fi sau a nu fi în miezul problemei

Articol publicat in sectiunea Timp liber, UK la bani mărunţi pe data 19 noiembrie 2015

nebunie-de-black-friday-1

Black Friday-ul de anul trecut a fost de-a dreptul şocant în Marea Britanie. Vânzările au depăşit toate aşteptările, site-urile marilor comercianţi s-au blocat datorită traficului excesiv, iar firmele de curierat şi-au întins operaţiunile la maximum, fără a face totuşi faţă cu adevărat. Oare ce se va întâmpla în 2015, pe 27 noiembrie?

În 2014, ziua de solduri care, mai nou, a prins şi-n România, a surprins în UK pe toată lumea. În afară de achiziţiile din magazine, se estimează că anul trecut s-au făcut cumpărături online de aproximativ £810 milioane, cu 50% mai mult decât se anticipa! Iar anul acesta aşteptările sunt şi mai mari. Mulţi din industrie cred că va fi ziua cu cele mai mari vânzări online din istoria Marii Britanii, estimările indicând suma de £1,07 miliarde.

 

Consumatori în extaz, comercianţi bosumflaţi?

Totuşi, cu toate că vânzările sunt atât de mari, nu toţi comercianţii s-au arătat mulţumiţi de rezultatele obţinute în 2014. De fapt, lanţul de magazine GAME chiar a fost nevoit să anunţe o scădere a profitului pe trimestru ca urmare a vânzărilor de Black Friday-ul de anul trecut.

Comercianţii au fost luaţi cu asalt cu ocazia acestui eveniment şi o parte dintre ei au pierdut controlul asupra situaţiei. Magazinele Asda, spre exemplu, au devenit adevărate scene de luptă, forţând în unele cazuri intervenţia forţelor de ordine, astfel încât anul acesta Asda a anunţat că nu va avea reduceri de Black Friday, preferând ca discount-ul total de £26 de milioane pe care-l avea pregătit pentru această zi să-l distribuie pe perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Cine are nervii mai tari? Comerciantul sau consumatorul?

uk_black-friday-aglomeratie

Comercianţii nu sunt nişte fraieri. Ei ştiu cum să-l convingă pe om să-şi lase banii în magazine, astfel că este de aşteptat ca anul acesta să fie mai organizaţi ca anul trecut. Marile solduri vor fi cu siguranţă de găsit, iar atenţia sporită din partea cumpărătorilor va fi, ca întotdeauna, răsplătită. Altfel, luând decizii pe moment, fără o informare riguroasă, poate duce la achiziţii nedorite sau chiar păguboase.

Să nu crezi că nu sunt şi manipulări pe piaţă, cu preţuri ridicate artificial în prealabil, doar ca să aibă de unde tăia de Black Friday!

Consumatorii sunt totuşi destul de bine protejaţi de legislaţie în Marea Britanie. Astfel că, dacă au făcut achiziţii fără noimă sau s-au lăsat înşelaţi de un sold doar aparent, ei pot returna produsele nefolosite în zilele următoare, chiar şi fără a motiva nemulţumirea lor. De fapt, anul acesta comercianţii se aşteaptă la returnări a produselor în valoare de £180 de milioane, ceea ce demonstrează că în UK nici consumatorii nu se lasă uşor păcăliţi.

 

link-sus

Cele mai ieftine outlet-uri din Europa

Se apropie… BLACK FRIDAY!

Cum să te îmbraci ieftin și frumos: haine noi, la kilogram

NICIUN WEEKEND FĂRĂ DISTRACȚIE

link-jos

 

OK, avem Black Friday. Dar de Cyber Monday ştiai?

În principiu, marele eveniment comercial ţine o zi, de Black Friday. Dar comercianţii n-au putut rezista tentaţiei de a crea un mini-sezon de vânzări spectaculoase, văzând pofta consumatorilor de a prinde solduri profitabile. Astfel că Black Friday-ul se întinde, de fapt, pe patru zile.

Avem, practic, un weekend de Black Friday, respectiv o zi de luni încărcată cu noi oferte ispititoare, denumită Cyber Monday. În Statele Unite, cel puţin, vânzările de vineri se fac cu precădere în magazine, în timp ce luni vânzările se mută în spaţiul virtual. Dar, cum şi de Black Friday vor exista oferte online, să zicem că astfel de denumiri (Cyber Monday) sunt până la urmă doar pretexte pentru a înnebuni consumatorii şi a-i forţa să bage mai adânc mâna în buzunar.

Black Friday deschide, de fapt, sezonul vânzărilor de sărbători, care ţine, în realitate, până pe 31 ianuarie.

 

Eşti priceput la a smulge soldul cel mai profitabil?

Nu toate ofertele comercianţilor sunt bune. Invariabil, ei vor încerca să scape cu precădere de stocul neperformant sau învechit şi vor încerca să facă acele solduri să pară cât mai avantajoase, comparând preţul la ofertă cu RRP-ul (real retail price, adică preţul la care a fost scos la vânzare iniţial), ascunzând faptul că preţul se micşorase deja, destul de pronunţat, cu mult înainte de Black Friday.

Cu alte cuvinte, de Black Friday trebuie să mergi ţintă la produsele care te interesează, pe care le-ai urmărit în prealabil, ideal chiar cu o lună înainte, ca să vezi dacă ai de-a face cu un sold adevărat. Dacă faci cumpărături pe Amazon, în schimb, ai serviciul de pe site-ul CamelCamelCamel.com, care îţi spune istoricul preţului pentru fiecare produs comercializat pe portalul mamut.

Şi, înainte de a face o achiziţie, nu sări peste obiceiul de a verifica părerile altor consumatori la produsul care te interesează. Un sold bun este inutil dacă produsul cumpărat „nu face doi bani”.

Nu uita că există şi site-uri precum flubit.com, unde poţi trece că te interesează un anume produs şi să soliciţi un discount. Ei bine, dacă eşti dipus să aştepţi, să zicem, jumătate de oră, ai şansa să primeşti o ofertă interesantă, creându-ţi astfel propriul Black Friday.

Dar să revenim la acele zile de foc. Comercianţii vor folosi toate tacticile de care sunt capabili ca să atragă consumatorii în curtea lor. Sub presiune, unii dintre ei vor face greşeli. Şi cel mai des, greşelile le fac comercianţii mai mici, care nu au în spate o maşinărie formidabilă de marketing. Prinşi de febra competiţiei, aceştia sunt dispuşi la a face concesii păguboase pentru ei. Dar, atenţie! Comercianţii mici pot reprezenta şi un pericol, pentru că ei nu lucrează întotdeauna ca la carte. Ei ar putea, spre exemplu, refuza returnarea produsului vândut. Nu că ar fi legal, ci pentru că aşa s-au gândit ei.

 

Solduri de Black Friday în 2015

Unele portaluri ale marilor comercianţi au creat pagini speciale pentru evenimentul Black Friday, iar pe alte astfel de portaluri paginile cu soldurile zilnice încep să arate şi ofertele de Black Friday.

Iată câteva site-uri pe care ar fi indicat să le urmăreşti: Amazon, Argos, Currys / PC World, Debenhams, eBuyer, GAME, John Lewis, Scan, Tesco, Zavvi.

 

VIDEO: Anul trecut, isterie generalizată la ASDA

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!